Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Felicia är eurovisast i Svenskfinland: “Tycker alltid om Italien”

Från 2018
Felicia Järnström blev utsedd till Svenskfinlands eurovisaste
Bildtext Felicia Järnström blev utsedd till Svenskfinlands eurovisaste.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

I januari skickade Felicia Järnström in en video till De Eurovisa och berättade varför just hon borde få komma till studion och bedöma de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

Hur löd då Felicia Järnströms motivering? Jo, på en fest med temat Heroes klädde hon ut sig till Måns Zelmerlöw (som 2015 vann med Heroes) när alla andra kom som superhjältar.

– En sak som vi föll för med Felicia var att det var väldigt tydligt att hon älskar Eurovisionen, och så hade hon gjort en liten video på sig själv och verkade inte det minsta rädd för kameran och det är ju en bra grej när man ska vara på tv, säger Eva Frantz från De Eurovisas urvalsjury.

– Och hur dedikerat fan är man inte om man till en temafest klär ut sig till Måns Zelmerlöw? Det är bara en så otroligt rolig idé, säger De Eurovisas Johan Lindroos.

Riko Eklundh, Felicia Järnström, Eva Frantz och Johan Lindroos.
Bildtext Felicia tillsammans med Johan Lindroos, Eva Frantz och Riko Eklund under inspelningen av De Eurovisa.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Felicia Järnström kommer från Hangö men studerar till språklärare med engelska som huvudämne vid Åbo Akademi. Hennes magistersavhandling är på gång men i Eurovisionstider ser prioriteringarna förstås lite annorlunda ut.

Redan under hösten börjar Felicia Järnström följa med vad som skrivs om Eurovisionen i nyheterna. Mer koncentrerat blir det sedan varje vår.

– Det är min favorittid på året när man får läsa in sig på allt.

Gillar bidrag på andra språk än engelska

Första minnet från Eurovisionen är från 1999 när Charlotte Nilsson vann i Jerusalem med Take Me to Your Heaven. Men det var 2003 när Turkiets Sertab Erener vann i Riga som Felicia Järnström blev helt uppslukad av festivalen.

– Det året blev jag Eurovisionsnörd, och jag har bara blivit mer och mer nördig för varje år.

2003 var också året Felicia Järnström såg tävlingen så många gånger på VHS att hon fortfarande kan startordningen utantill.

Island, Österrike, Irland, Turkiet, Malta …

– Det är den mest udda kunskapen man kan ha som aldrig kommer till någon nytta i livet.

Riko Eklundh och Felicia Järnström i De Eurovisa.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Att välja ut ett favoritbidrag är svårt, men efter lite funderande bestämmer sig Felicia Järnström för Loreens Euphoria (2012).

– Sen gillade jag jättemycket Italiens Occidentali’s Karma från 2017 och Belgiens Rythm Inside från 2015. Om man ska gå längre tillbaka gillar jag också Johnny Logans låtar även om de tävlade före jag var född.

Felicia Järnström tycker också speciellt om artister som sjunger på sitt eget språk, inte på engelska. Hennes personliga favorit i år är igen Italien med Non Mi Avete Fatto Niente.

– Jag har en tendens att alltid tycka om dem.

Riko Eklundh, Felicia Järnström, Eva Frantz och Johan Lindroos.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

De nya vännerna är bästa minnet

För Felicia Järnström är det inte bara musiken och showen som är anledningen till varför hon älskar Eurovisionen. Via tävlingen har hon också fått vänner från flera andra länder.

– Jag har ett litet gäng som jag åkt tillsammans med när det var final i Sverige. De är från Tyskland, Irland och Sverige.

De hittade varandra på Twitter efter finalen i Düsseldorf 2011 då de alla tyckte om samma artister.

– Det bästa minnet är att bara träffa dem och ha en internationell vänskap och alla andra trevliga människor man träffar.

Vem tror då Felicia Järnström att får ta emot glasstatyetten den 12 maj? Det är svårt att förutse i år. Hon nämner både Frankrike, Tjeckien och favorittippade Israel.

– Det är öppet, men det gör det också så roligt.

Programmet där Felicia Järnström, tillsammans med skådespelaren Riko Eklundh, gästar De Eurovisa finns på Arenan och sänds också i Yle Fem den 29 och 30 april.

Riko Eklundh och Felicia Järnström i De Eurovisa.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Eurovision Song Contest avgörs i Lissabon den 8, 10 och 12 maj. Tävlingen sänds på Yles kanaler och Eva Frantz och Johan Lindroos står för det svenska referatet.

Följ också De Eurovisa på Facebook, Twitter och Instagram. Du får gärna använda hashtaggen #DeEurovisa om du pratar om programmet på sociala medier.

Diskussion om artikeln