Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Linda Lampenius saknar sitt Helsingfors: ”Blir lite sorgsen”

Från 2018
Linda Lampenius
Bildtext Linda Lampenius
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Hon är violinisten som vill sjunga via sitt instrument och musikern som aldrig vill hålla sig till en genre. Hon har turnerat världen runt och bott 20 år utomlands, men för Linda Lampenius kommer Finland alltid att vara hemma.

När Linda Lampenius var 8 år åkte hon på sin första turné till USA och Kanada tillsammans med Helsingfors juniorstråkar, Juniorijouset. Nu 40 år senare, när hon tänker tillbaka på sin karriär och när det var som mest intensivt, finns det flera saker hon lyfter fram som hon är speciellt stolt över.

Från åren som konsertmästare i Kapubändi (orkestern för blivande kapellmästare vid Sibeliusakademin), inspelningen av hennes klassiska skiva på Abbey Road och Potton Hall i London, den gången hon blev handplockad av Andrew Lloyd Webber, och nu senast samarbetet med den irländska kören Anùna som hon kallar sagolikt.

Jag vill ha min klassiska musik – det är den som kräver att jag måste öva. Pop och rock är roligt

Linda Lampenius

Men den första riktigt häftiga upplevelsen var just den första resan över Atlanten som 8-åring. Bara att sitta mitt i en orkester och göra musik tillsammans med andra och att se en helt annan kultur var mäktigt.

– Före det minns jag inte så mycket från mina violinläger, men den där resan minns jag så väl. Första stället var New York dessutom.

Linda Lampenius
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Linda Lampenius har samtidigt varit väldigt öppen med att hon länge led av ätstörningar som hon gått i terapi för och även skriver en bok om.

Hon liknar ätstörningar vid ett enormt kontrollbehov.

– Man bestämmer att bara jag ska bestämma över mitt liv, ingen annan ska göra det. Jag ska visa att jag har kontroll och så kanske man börjar banta eller träna och lägger upp ett mål. Och om man inte når det målet så har man misslyckats. Man måste hela tiden prestera. Det har med inre demoner att göra.

För Linda Lampenius gick det från extrema mängder träning och en vilja att leva väldigt hälsosamt, så kallad ortorexi, vidare till bulimi.

– Det är bara en form av missbruk eller ett försök att bedöva någon typ av ångest som ofta hänger ihop med inre saker som osäkerhet eller traumatiska händelser.

Namnbytet nästan en skymf

Utanför Norden har Linda Lampenius varit mer känd som Linda Brava. Namnet fick hon av sin manager i USA 1997 och var helt i linje med en tid när alla artister skulle ha påhittade namn.

Pappa har alltid varit min idol och förebild på alla sätt, både musikaliskt och som människa

Linda Lampenius

Det fungerade bra och rubrikerna löd ”Bravo Brava”, men Linda Lampenius kallar det hela för trams. Speciellt eftersom namnet Lampenius ligger henne väldigt varmt om hjärtat.

– Pappa har alltid varit min idol och förebild på alla sätt, både musikaliskt och som människa. Det var nästan lite som en skymf.

Även om Linda Lampenius har bott utomlands i över 20 år – först i USA och Storbritannien och sedan 2002 i Sverige – kommer Finland alltid att vara Finland, alltid att vara hemma.

Linda Lampenius definierar sig i hög grad som en känslomänniska och berättar att varje gång flygplanet flyger in mot Helsingfors och marken blir mer och mer synlig blir det just känslosamt. Och områden som hon vanligtvis inte tycker om i städer, med arkitektur från tiden efter kriget, ja det älskar hon i Helsingfors.

– Det är bara en känsla jag har, man blir lite sorgsen när man kommer hit, och att jag saknar det så mycket.

En Robert Wells med fiol

Finns det då några drömmar kvar? Självklart.

Den stora drömmen som Linda Lampenius envist håller kvar vid är en stor show med artister från olika genrer. En konsert med en kvinnlig Robert Wells som spelar fiol i stället för piano helt enkelt.

– Jag tänker inte ge efter för ”nej nu har jag blivit klok på äldre dar så nu håller jag mig till en sorts musik”. Det är inte jag. Jag vill ha min klassiska musik – det är den som kräver att jag måste öva. Pop och rock är roligt, det är enkelt, men det är också något jag vill ha i mitt liv.

Linda Lampenius, Malin Nyqvist, Eva Frantz och Johan Lindroos.
Bildtext Linda Lampenius gästade De Eurovisa för att bedöma årets bidrag i Eurovisionen.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Linda Lampenius jämför det med skådespelare som tidigare var fastanställda på en teater och därmed förutsattes behärska allt från musikal till Shakespeare.

– Varför måste jag lämna bort det bara för att folk säger så?

Och det där med att öva. I tidigare intervjuer har Linda Lampenius sagt att hon som barn inte lekte, hon spelade bara fiol.

Som klassiskt skolad violinist borde hon öva 5-6 timmar per dag. Men två barn och andra projekt kommer med prioriteringar och kompromisser.

– Om man får till två timmar per dag så är det bra.

Linda Lampenius gästar också De Eurovisa för att bedöma de tävlande bidragen i Eurovision Song Contest 2018. Avsnittet finns på Arenan.

Diskussion om artikeln