Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katalanledaren Puigdemont släpps fri – domstol slår fast att han inte ska utlämnas misstänkt för uppror

Från 2018
Uppdaterad 06.04.2018 05:51.
Carles Puigdemont
Bild: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Ett bakslag för de spanska myndigheterna. Den katalanske ex-presidenten Carles Puigdemont kommer inte att överlämnas till Spanien på grund av misstankarna om uppror. Det slog en tysk domstol fast i dag.

Den tidigare katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont kan nu lämna fängelset i tyska Neumünster mot en borgen på 75 000 euro.

Det slog en domstol i delstaten Schleswig-Holstein fast på torsdagskvällen.

Domstolen sätter visserligen Puigdemont i så kallat utvisningshäkte enligt åklagarens begäran, men samtidigt kommer Puigdemont inte att utlämnas till Spanien på grund av misstankarna om uppror.

Häktet i Neumünster där Carles Puigdemont sitter
Bildtext Häktet i Neumünster där Puigdemont satt på torsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Åklagaren begärde i tisdags att Puigdemont ska häktas och utlämnas uttryckligen på grund av upprorsmisstankarna.

Det har ändå ifrågasatts om brottet högförräderi i Tyskland är jämförbart med uppror i Spanien, vilket har varit kravet för att kunna överlämna Puigdemont till de spanska myndigheterna.

Puigdemont kan ändå inte helt pusta ut. Att han sätts i utvisningshäkte hänger ihop med korruptionsmisstankarna och på den här punkten finns det fortfarande en möjlighet att han utlämnas.

Om Tyskland skulle fatta beslutet att utlämna Puigdemont för förskingring, så kan han i Spanien inte åtalas för andra brott.

Det är oklart om de spanska myndigheterna vill ha honom utlämnad på de här villkoren och det har redan spekulerats kring om Spanien i något skede kommer att dra tillbaka den europeiska arresteringsordern.

Puigdemont greps av den tyska polisen vid gränsen till Danmark efter ett besök i Finland för två veckor sedan.

Diskussion om artikeln