Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligatipsambassadören Fredrik Jensen: "Källmans målskytte kommer att föra Inter långt"

Från 2018
Uppdaterad 07.04.2018 13:30.
Fredrik Jensen visar upp sin speltröja
Bildtext FC Twente-anfallren är ambassadör för #ligatipset2018.
Bild: Privat

Hollandsproffset Fredrik Jensen har aldrig spelat ligafotboll i Finland, men följer med vad som händer i den inhemska ligan via nyheterna och snack med landslagskompisarna. HJK tar hem guldet igen, men Benjamin Källmans mål kommer att föra FC Inter till oanade höjder, tror den Borgåbördige anfallaren.

I motsats till alla tidigare ambassadörer för Yle Sportens tävling ligatipset, saknar Fredrik Jensen helt erfarenhet av spel i den inhemska ligan.

Där som Tim Sparv, Kasper Hämäläinen, Sebastian Strandvall, Rasmus Schüller och Sergei Eremenko alla sparkat boll på högsta nivå i Finland gick Fredrik Jensens väg utomlands i ett väldigt tidigit skedet.

Fredrik Jensen spelar för FC Twente.
Bildtext Fredrik Jensen gick tidigt till FC Twente.
Bild: imago/Pro Shots/ All Over Press

Han har trots det erfarenhet av spel i både FC Honkas och HJK:s organisationer.

– Det är sant, det blev aldrig några ligamatcher när vi åkte över till Holland när jag var 15 år, men som ung spelade jag länge i Honka och även en kort tid i HJK.

– Hade jag någon gång gjort en ligamatch i Finland hade jag nog troligtvis hellre representerat FC Honka, jag var ändå där i över fyra år. Hade man däremot velat vinna mästerskap hade det nog blivit att satsa på HJK, säger Jensen till Yle Sporten.

Går gärna på derby på sommaren

Hans kännedom om den inhemska ligan begränsar sig till att följa nyhetsflödet från hemlandet samt enstaka matcher under sommarens lediga veckor.

Ifjol besökte han ett Helsingforsderby.

– Det är synd att den fina tillställningen föll bort, men nu får jag pricka in ett Metroderby i sommar, säger Jensen med hänvisning till matcherna mellan kommungrannarna FC Honka från Esbo och HJK från Helsingfors.

Det är också det senarenämnda laget som hamnar högst upp i Jensens ligaranking, han är övertygad om att "Klubi" spelar hem ligan igen.

På silverposition finns däremot ett överraskande lag.

– Jag har spelat mycket i landslaget med Benjamin Källman, jag litar på att hans goda målskytte kommer att föra Inter långt i år, säger Jensen.

FC Honka är hungriga

Också sin tidigare klubb FC Honka förutspår Jensen en ljus framtid i serien 2018. Jensen räknar med att Esbolaget landar på en fjärde plats i tabellen.

– De är otroligt hungriga efter framgång när de nu äntligen är tillbaka i ligan, menar Jensen som hittade rätt i landslagets senaste samling i Turkiet.

Fredrik Jensen spelar för Finland.
Bildtext Fredrik Jensen viktig anfallare för Markku Kanerva.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

I den holländska ligan har det inte blivit så mycket mål på sistone, men vad beträffar målskyttet och kampen om skytteligasegern har Jensen en favorit.

– Jag säger Akseli Pelvas från Klubi, han sätter sina chanser, och i rotationen i HJK får han säkert speltid i ligan, tror Jensen.

Fram till klockan 14.55 på lördag kan du också göra som Fredrik Jensen och delta i #ligatipset2018 - vinnaren får förutom ära och berömmelse en signerad speltröja av Jensen som pris i slutet på säsongen.

Fredrik Jensens ligatips:

 1. HJK
 2. Inter
 3. SJK
 4. FC Honka
 5. IFK Mariehamn
 6. RoPS
 7. KuPS
 8. VPS
 9. Ilves
 10. TPS
 11. FC Lahti
 12. PS Kemi
Logotyp för Svenska Yle Sportens tävling Ligatipset.

Hur går det i Fotbollsligan? Delta i #ligatipset2018!

Sjunde året i rad som Yle Sporten bjuder på tävlingen.

Diskussion om artikeln