Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Storslaget avsked för svenska supertvillingarna – Daniel segerskytt på passning av Henrik

Från 2018
Henrik och Daniel Sedin efter sin sista NHL-match i Vancouver.
Bildtext Henrik och Daniel Sedin efter sin sista NHL-match i Vancouver.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Hyllningarna ville aldrig ta slut. Svenskarna Henrik och Daniel Sedin spelare på torsdagen sin sista match i Vancouver och efter 18 års trogen tjänst passade bröderna på att tacka hemmapubliken med att avgöra matchen mot Arizona i förlängning.

Hela avslutningstillställningen var ett välregisserat skådespel från bilresan fram till hemmahallen ända fram till att bröderna tog sitt sista skridskoskär i rinken.

Spelarna introducerades på isen som "eventuellt de finaste människorna den här staden någonsin kommer att känna" och publiken var hela tiden med på noterna.

Klockan stannade på 62.33 när Daniel Sedin dundrade in ett slagskott i powerplay på passning av brodern Henrik Sedin som betydde seger med 4–3.

Ett mer passande avslut på en ishockeyera kunde man knappast ha tänkt sig.

– Publiken har varit fantastiska i 18 säsonger. Det spelar ingen roll att vi gjorde mål det hade varit en fantastisk upplevelse hur det än hade slutat, sade segerskytten Daniel Sedin efter matchen i Viasats sändning.

"One more game", men inte "one more year"

Vancouver landar långt från en slutspelsplats i årets grundserie i NHL, snäppet ovan just Arizona i tabellen. Återstår gör ännu en bortamatch mot Edmonton Oilers innan säsongen är över.

Med en match kvar att spela har Henrik Sedin samlat ihop 1068 poäng på 1328 matcher medan broder Daniel står på 1039 poäng på aningen färre matcher (1304).

Stanley Cup-pokalen kom bröderna Sedin (f. 1980) aldrig att lyfta, men de har vunnit både OS- och VM-guld för Tre Kronor samt en rad individuella utmärkelser i NHL.

Trots att publiken efter det dramatiska slutet skanderade "One more year" (sv. ett år till) står bröderna Sedin fast vid sitt beslut

– Nej, så blir det inte. Jag såg våra barn på jumbotronen under matchen och jag bara log. Jag visste då att vi hade fattat rätt beslut, säger Daniel Sedin i Expressens intervju.

Diskussion om artikeln