Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FFC:s krav på regeringen: Slopa aktiveringsmodellen!

Från 2018
Uppdaterad 06.04.2018 10:47.
FFC-ordföranden Jarkko Eloranta.
Bildtext FFC:s ordförande Jarkko Eloranta
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Fackcentralen FFC riktar hård kritik mot regeringens aktiveringsmodell för arbetslösa. Regeringen vill enligt FFC helt tydligt skapa en osäker snuttjobbsmarknad i Finland.

Facket kräver att regeringen slopar aktiveringsmodellen i de kommande förhandlingarna om budgetramarna. På det sättet kan medborgarnas och löntagarnas förtroende för regeringen återupprättas.

- Aktiveringsmodellen har lett till tjänster som erbjuder 18 timmars jobb, trots att förhoppningen är nya stadiga arbetsplatser, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Arbetslösheten riskerar bli långvarig

Modellen tvingar arbetslösa att ta emot snuttjobb, och det kan förlänga arbetslöshetstiden och beroendet av stöd, påpekar Eloranta.

På torsdagen publicerade Folkpensionsanstalten siffror enligt vilka hälften av de arbetslösa hade lyckats vara tillräckligt aktiva i sitt arbetssökande under årets tre första månader.

Den andra hälften som inte lyckades, får se sina arbetslöshetsförmåner sjunka med 4,65 procent per månad.

En del har inte en chans

- Det finns de som inte har en chans att fylla aktiveringskraven, men trots det minskar deras inkomster, påpekar Eloranta.

(Aktiveringsmodellen ger tre alternativ: Under tre månader ska den arbetslösa ha lönearbete i 18 timmar, förtjäna 241 euro som företagare eller delta sysselsättningsbefrämjande verksamhet.)

Kvinna sitter i ett hav av räkningar.

Hälften av de arbetslösa aktiverades med den nya modellen

Stödet sjunker i april för 94 000 finländare.

Diskussion om artikeln