Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump trappar upp handelskriget med Kina - som hotar att svara med samma mynt

Från 2018
Uppdaterad 06.04.2018 11:47.
Trump kritiserade Kina igen, då han meddelade om nya planerade strafftullar för kinesiska produkter
Bildtext Trump kritiserade Kina igen, då han meddelade om nya planerade strafftullar för kinesiska produkter
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

President Donald Trump överväger att införa ännu fler höjda tullavgifter för kinesiska produkter, utöver de strafftullar för stål och aluminium som han redan har beslutat om.

Trump beordrade USA:s handelsrepresentant att överväga nya tullavgifter som berör kinesiska produkter för upp till 100 miljarder dollar, dvs 81 miljarder euro.

Kinas totala årliga export till USA är värd drygt 505 miljarder dollar, eller 411 miljarder euro.

Trumps beslut kom en dag efter att Kina lade fram en ny lista över amerikanska produkter som beläggs med höjda importtullar.

De höjda avgifterna gäller amerikanska produkter som sojabönor och mindre flygplan. Kina importerar dessa produkter för omkring 50 miljarder dollar per år.

De kinesiska strafftullarna drabbar särskilt amerikanskt griskött. Kina är den tredje största köparen av amerikanskt griskött
Bildtext Kina höjde i början av veckan tullavgifterna för bl.a amerikanskt griskött. Kina är den tredje största köparen av amerikanskt griskött i världen
Bild: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Kina redo för handelskrig

Trump kritiserade än en gång Kina, då han meddelade om de nya planerade avgifterna som enligt honom är ett direkt svar på Kinas nya tullavgifter som infördes den här veckan.

- Kina har valt att skada våra bönder och producenter i ställe för att gottgöra sitt dåliga uppförande, ansåg Trump.

Kina svarade genast med att det kommer att bekämpa USA ”till varje pris”.

- Vi har noterat det amerikanska uttalandet. Kinas position vad gäller handeln mellan våra länder har klargjorts mycket tydligt. Vi vill inte ha ett krig men vi är beredda att utkämpa ett handelskrig, varnade Kinas handelsministerium.

Kina har upprepade gånger hotat att svara med samma mynt och det införde i början av veckan strafftullar på upp till 25 procent för amerikanska produkter som griskött, aluminiumskrot, torkade och färska frukter, nötter samt vin.

Kinas ekonomiska "kejsare" politbyråmedlemmen Liu He har försökt förhandla med amerikanerna om hur man kunde undvika ett hotande handelskrig
Bildtext Kinas ekonomiska "kejsare" politbyråmedlemmen Liu He har förgäves försökt förhandla med amerikanerna om hur man kunde undvika ett hotande handelskrig
Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Amerikanska ekonomer oroade

Börser i USA och Kina var stängda då Trump framförde sitt senaste hot, så det är tillsvidare oklart hur investerare reagerar på de senaste nyheterna från Vita huset.

Amerikanska industriorganisationer är oroade över den senaste utvecklingen. USA:s Råd för informationsteknologi anser att Trumps senaste hot "är ansvarslöst och destabiliserande."

- Vi vädjar till bägge parter om att de upphör med sin improduktiva och eskalerande retorik, och att de inser att deras ord handling har globala följder, säger rådets ordförande Dean Garfield.

Den amerikanska teknologindustrin har i år drabbats av särskilt stora kursfall på börsen i New York, på grund av Trumps handelsretorik samt kritik mot näthandelsjätten Amazon och dess ägare Jeff Bezos.

USA:s nationella detaljhandelsförening är också kritisk och befarar att "USA och Kina befinner sig i en nedåtgående spiral som kan ha katastrofala följder för USA:s ekonomi."

Världens största detaljhandelskedja Walmart begränsar vapenförsäljning ytterligare
Bildtext Amerikanska butikskedjor som Walmart kommer att känna av höjda konsumentpriser rätt snabbt, varnar experter i USA
Bild: Andrew Gombert / EPA

"Helt galet"

Republikanska politiker i kongressen som sällan kritiserar Trump, börjar också vakna upp.

- Förhoppningsvis släpper han bara ut lite ånga igen, men om det är ens är på halvt allvar så är det helt galet, säger den republikanska senatorn Ben Sasse.

- Presidenten har ingen plan för en seger och han hotar att tända eld på USA:s jordbruk, varnar Sasse.

Amerikanska handelsexperter tror att de planerade höjda tarifferna kommer att synas på butikernas hyllor rätt snabbt, då många vanliga produkter blir dyrare.

- Om presidenten menar allvar så kommer det att drabba konsumentpriser och fler amerikaner kommer att känna av det, säger handelsexperten Chad Brown till Washington Post.

Källor: AP, Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln