Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkoreas ex-president Park Geun-Hye fick 24 års fängelse för mutor och maktmissbruk

Från 2018
Uppdaterad 06.04.2018 11:38.
Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye dömdes till 24 års fängelse för tagande av muta och maktmissbruk
Bildtext Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye dömdes till 24 års fängelse för tagande av muta och maktmissbruk
Bild: EPA-EFE/SONG KYUNG-SEOK / POOL

Sydkoreas förra president Park Geun-Hye har dömts till 24 års fängelse för tagande av muta och maktmissbruk under sin tid som president.

Domstolen fann att hon hade tvingat företag som elektronikjätten Samsung och affärskedjan Lotte att donera över 70 miljoner dollar till två stiftelser, som hennes närmaste medarbetare Choi Soon-Sil kontrollerade.

Choi har redan dömts till 20 års fängelse medan Samsungs arvinge och vice-vd Lee Jae-Yong har dömts till ett två och ett halvt års villkorligt fängelsestraff.

Park måste också betala böter för nästan 14 miljoner euro.

- Den svarande missbrukade presidentens makt som folket hade anförtrott henne och det ledde till ett massivt kaos i statens affärer, konstaterade domaren Kim Se-Yoon då han läste upp domen i Seoul.

Park Geun-Hye ber om ursäkt och bugar.
Bildtext Park bad nationen om ursäkt då hon avsattes på vårvintern år 2017
Bild: EPA/YONHAP

Åklagarna krävde 30 års fängelse

Park är den första sittande presidenten i Sydkorea som har tvingats avgå. Hon har suttit i rannsakningshäkte ända sedan hon avsattes i fjol våras.

Åklagarna yrkade på 30 års fängelsestraff, men Park kom alltså lite lindrigare undan än många hade väntat.

Park Geun-Hye betraktades länge som Sydkoreas "politiska prinsessa" eftersom hon är dotter till diktatorn, generalen och ex-presidenten Park Chung-Hee som mördades år 1979.

Choi Soon-Sil har häktats i väntan på rättegång.
Bildtext Ex-presidentens barndomsvän Choi Soon-Sil fick 20 års fängelse för mutbrott
Bild: EPA/YONHAP

20 års fängelse

Ex-presidentens närmaste medarbetare och väninna Choi Soon-Sil har alltså dömts till 20 års fängelse i korruptionshärvan, som i fjol ledde till att Park Geun-Hye ställdes inför riksrätt och avsattes.

Choi dömdes för att ha samlat in tiotals miljoner euro i mutor från sydkoreanska storföretag. Pengarna placerades i två fonder som kontrollerades av Choi och därmed indirekt av Park.

Park bestraffades också för maktmissbruk eftersom hon gav sin barndomsvän, insyn i statshemligheter och lät henne handha viktiga uppdrag trots att Choi saknade erfarenhet och inte var formell tjänsteman i den konservativa presidentens administration.

Diskussion om artikeln