Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Isen på Kyro älv sågades för att förhindra översvämningar

Från 2018
Uppdaterad 10.04.2018 14:25.
Yle Österbotten - video: Isen sågas på Kyro älv för att förhindra översvämningar - Spela upp på Arenan

Under de senaste dagarna har isen ställvis sågats på Kyro älv för att på förhand kunna bekämpa översvämningar. Issågningarna började i fredags och avslutades på måndagen.

Isen har inte sågats på Kyro älv sedan våren 2013 då vi senast hade svåra översvämningar i Österbotten.

Arbetet utförs genom att man med hjälp av en issåg sågar rännor i isen. Målet är att förebygga att det bildas isproppar då vattenföringen ökar.

Förutom vädret är en annan förutsättning att isen är tillräckligt tjock för att den tunga issågens ka kunna användas. Isen behöver vara omkring 50 centimeter tjock. Enligt mätningar förekommer så tjock is ställvis i Kyrko älv.

Isen sågades på de ställen där det ofta förekommit issproppar. Isen sågades i Storkyro centrum, nedanför Golkas bro i Lillkyro, nedanför Skatilabron i Veikars, Korsholm och också vid Vassorfjärden samt från åmynninngen upp till Mälsor i Korsholm.

Issågen är gemensam för NTM-centralerna i Södra och Norra Österbotten. Efter issågningen i Kyro älv flyttades issågen till Norra Österbotten.

Issågen är en av två i hela landet, den andra sågen finns i Lappland. Det har helt enkelt inte funnits behov av issågar på andra håll i landet.

10.4.2018 klockan 14.25. Artikeln uppdaterad med video. Texten uppdaterades samtidigt till imperfekt.

Diskussion om artikeln