Nu lämnar också Peter Englund Svenska Akademien - strax efter två andra avhopp från akademien
Historikern och författaren Peter Englund hoppar av från Svenska Akademien. Tidigare i dag meddelade författarna Klas Östergren och Kjell Espmark att de lämnar sina platser i akademien.
Peter Englund är ledamot av Svenska Akademien sedan 2002. Han var dess ständige sekreterare under åren 2009-2015. På posten som ständig sekreterare efterträddes han av Sara Danius.
Englund meddelade om sitt beslut i ett brev till Aftonbladet:
”Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete.”
Svenska Akademien har gått igenom en kris under hösten. Krisen är kopplad till anklagelser mot den så kallade "Kulturprofilen" som svenska medier rapporterat om. Han anklagas bland annat för sexuella övergrepp.
Enligt Peter Englund har krisen lett till att det har uppstått en spricka i akademien.
I’m leaving the table, I’m out of the game
Klas Östergren i sitt brev till Svenska Dagbladet
Så här formulerade författaren Klas Östergren sitt avgångsbesked till Svenska Dagbladet:
"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game."
Kjell Espmark hänvisar till sin tystnadsplikt
Strax efter Östergrens besked meddelade också författaren Kjell Espmark att han lämnar Svenska Akademien. Enligt Dagens Nyheter hänvisar Espmark till sin tystnadsplikt, och vill inte ge ut några detaljer.
- När man tar sitt inträde så undertecknar man stadgar och däri ingår att man håller tyst om akademiens arbete. Jag kan därför bara formulera en reaktion, säger Espmark till Aftonbladet.
Till Dagens Nyheter säger Kjell Espmark bland annat:
- Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet - då kan jag inte längre delta i arbetet.
På Aftonbladets fråga om han tycker att akademien är hotad svarar han:
- Det är svårt för mig att svara på. Vi får avvakta och se vad som händer. Men det är med stor sorg i hjärtat som jag formulerar detta efter att ha varit med i akademien i 36 år, varav 17 år som ordförande i Nobelkommittén.
Litteraturvetaren, professorn och feministen Ebba Witt-Brattström har kommenterat avhoppen för Sveriges Radio.
- Det här är inte bara ett allvarligt slag, det är en grundstötning. Hela institutionen kommer att rasa samman av det här, tror jag, sade Witt-Brattström.
Kris inom Svenska Akademien
Svenska Akademien har gått igenom en allvarlig kris. I november kröp det fram att en person som kallades Kulturprofilen - med starka kopplingar till Svenska Akademien - anklagas för sexuella övergrepp mot 18 kvinnor.
Övergrepp uppges bland annat ha skett i Svenska Akademiens lägenheter.
Dessutom stödde Svenska Akademien i många år den klubb som "Kulturprofilen" var verksamhetsledare för. De övergrepp som mannen anklagats för uppges ha ägt rum mellan åren 1996 och 2017.
Mannen har själv ingen förståelse för att han polisanmälts, och han förnekar att han agerat på det sätt man har påstått, uppger SVT.
Delar av förundersökningen har lagts ner
Den 14 mars meddelade Åklagarmyndigheten i Stockholm att delar av förundersökningen läggs ner. Orsaken till beslutet var att det inte går att bevisa vad som hänt. Dessutom har några av brotten preskriberats.
En direkt reaktion på hanteringen av "Kulturprofilen"
Aftonbladet skriver att avhoppen är en direkt reaktion på hanteringen av "Kulturprofilen".
Enligt Aftonbladet hölls det i går en omröstning som ledde till ett fördelaktigt beslut för en person i akademien med kopplingar till ”Kulturprofilen”.
Det uppstod en intern konflikt om ett pressmeddelande som ska skickas ut under nästa vecka. En del ledamöter ansåg att formuleringarna var för vaga.
Också andra har lämnat akademien under årens lopp
Ledamöterna i Svenska Akademien väljs på livstid.
Men det är inte första gången en medlem hoppar av.
Kerstin Ekman och Lars Gyllensten avgick i protest mot det som kom att kallas Salman Rushdie-affären, Werner Aspenström av personliga skäl, Knut Ahnlund i protest mot att Elfriede Jelinek tilldelades nobelpriset i litteratur 2004, och Lotta Lotass för att hon var missnöjd med ledarskapet i Akademien.
Källor: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, SVT, SR, Aftonbladet
Svenska Akademien - eller De Aderton
Svenska Akademien instiftades 1786 av Gustaf III. Dess syfte är enligt stadgarna att "arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet".
I dag är Svenska Akademien en mångsidigt verksam institution som både vårdar arvet från det förgångna och är uppmärksam på nya strömningar i tiden. Gemensamt för alla områden inom Svenska Akademien är att de ska främja det svenska språket.
Akademien utser årligen mottagare av flera priser och stipendier. Eftersom antalet ledamöter är arton kallas Akademien även De Aderton. Se namnen här!
Svenska Akademiens valspråk är "Snille och smak".
Exempel på verksamheten i dag:
- Nobelpriset i litteratur Akademien har uppdraget enligt Alfred Nobels testamente att utse mottagare av Nobelpriset i litteratur.
- Priser och stipendier Akademien delar årligen ut ett stort antal priser och stipendier till bland annat författare, litteratur- och språkvetare, historiker, översättare, svensklärare, bibliotekarier och personer verksamma inom teatern.
- Nobelbiblioteket Nobelbiblioteket är beläget i Börshuset och är ett instrument i Akademiens prisarbete. Samlingarna består huvudsakligen av skönlitterära verk samt litteratur- och språkvetenskapliga arbeten.
- SAOB - Svenska Akademiens ordbok SAOB är en historisk ordbok som beskriver all slags skriven svenska från 1521 till våra dagar. I SAOB ges förutom en detaljerad och noggrann behandling av ordens betydelser även en redogörelse för ordens stavning, uttal och böjning. Utöver detta får läsaren även en kortfattad etymologi, dvs. beskrivning av ordens historia och ursprung.
- SAOL - Svenska Akademiens ordlista SAOL är den allmänt vedertagna normen för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Första upplagan kom 1874, den senaste i april 2015.
- SO - Svensk ordbok SO kom ut i tryckt form år 2009 och utgör en ingående beskrivning av det allmänna ordförrådet i modern svenska. Tyngdpunkten ligger på ordens betydelse och användning i kombination med historiska uppgifter.
- Publikationer Svenska Akademien bedriver en omfattande publiceringsverksamhet inom sina två huvudsakliga verksamhetsområden: språk och litteratur.
Källa: Nationalencyklopedin