Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Viktor Orbáns dröm står på spel

Från 2018
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Bildtext Viktor Orbán.
Bild: EPA-EFE/LUKAS BARTH

Det hålls parlamentsval i Ungern på söndag och den kontroversiella premiärministern Viktor Orbán hoppas på en tredje storseger i rad.

Men oppositionen knappar in på Orbáns försprång och de unga och välutbildade vill stoppa hans nationalistiska korståg.

Premiärministern framställer sig själv som västerlandets räddare. Hans Ungern ska vara bålverket mot de muslimska invandrarhorderna som hotar den kristna civilisationen.

Ungerns fiender finns utomlands i en stor konspiration ledd av EU och av den judiska ungerskfödda miljardären George Soros som Orbán redan länge utpekat som landets fiende nummer ett.

Soros och EU-konspiratörerna vill öppna Europa på vid gavel för muslimerna, enligt Orbán.

Och det kommer att ske om oppositionen vinner på söndag, sade premiärministern på sitt sista kampanjmöte på fredagskvällen.

- Migrationen är liksom rost som sakta men säkert skulle äta upp Ungern, sade Orbán.

Den ungerskfödda miljardären och filantropen George Soros.
Bildtext George Soros har stött medborgarrörelser och grundat fria högskolor i många tidigare kommunistländer i Östeuropa.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

EU-landet Ungern har under Orbáns ledning hamnat i en allt starkare konflikt med Bryssel - främst i flyktingpolitiken.

- Orbán är inte rädd för att stå upp mot de stora och starka i EU. Han vågar gå sin egen väg. Han står upp för ungrarnas intressen, säger Orbánanhängaren Imre Csordás till Reuters i Budapest.

George Soros är för Orbán vad Fetullah Gülen är för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

För både Orbán och Erdoğan är det bra att kunna avleda uppmärksamheten från inrikespolitiska svårigheter, peka på en fiende utomlands och ge fienden ett konkret ansikte.

Soros och konspiratörer hotar Ungern - Spela upp på Arenan

Viktor Orbáns nationalistiska parti Fidesz kontrollerar 65 procent av det avgående parlamentet - endast ett mandat under kvalificerad majoritet.

Fidesz och dess lilla stödparti KDNP fick kvalificerad majoritet i förra valet 2014 och kunde därför på egen hand driva igenom omstridda grundlagsändringar.

Men Fidesz-blocket förlorade den här majoriteten i ett fyllnadsval senare.

Metoden att göra Ungern till offer för en utländsk konspiration har fungerat relativt bra hittills, men det finns tecken som tyder på att Orbán och Fidesz kanske inte klarar av tricket att få bred majoritet i parlamentet en tredje gång.

De senaste opinionsmätningarna antyder att så kanske inte sker.

Fideszanhängare på kampanjmöte i partiledaren Viktor Orbáns födelsestad Székesfehérvár.
Bildtext Fideszanhängare på kampanjmöte i partiledaren Viktor Orbáns födelsestad Székesfehérvár på fredagen.
Bild: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary
Ytterhögerpartiet Jobbiks ledare Gábor Vona.
Bildtext Jobbiks ledare Gábor Vona har modererat partiets starkt utlänningsfientliga och antisemitiska profil. Han försöker nu bli den starkaste oppositionsledaren.
Bild: EPA-EFE/Zoltan Mathe

Understödet för Fidesz har minskat stadigt de senaste månaderna, enligt opinionsinstitutet Publicus som ger Fidesz ett stöd på 45 procent.

Ytterhögerpartiet Jobbik och socialistpartiet MSZP är de främsta utmanarna och noterar cirka 20 procent var i mätningarna.

Den utbildade ungdomen ogillar Orbáns nationalism, hans angrepp på yttrandefriheten, medborgaraktivister och liberala högskolor.

Dessutom bereder regeringen en skolreform som bland annat innebär att skoleleverna ska få militär utbildning för fosterlandets bästa.

Motståndare till Ungerns EU-fientliga premiärminister Viktor Orbán ber EU om hjälp på en demonstration i Budapest.
Bildtext Studerande som motsätter sig Viktor Orbáns politik ropar på hjälp.
Bild: EPA/Balazs Mohai

- Jag gillar inte hur utbildningssystemet utvecklas och jag gillar inte heller de här nationalistiska stämningarna som regeringen piskar upp, säger studeranden Eszter Jakab.

Hennes studiekamrat Laura Balázs håller med och antyder att hon kan vara en av de ungdomar som överväger att lämna det "orbaniserade" Ungern.

Upp till 40 procent av ungrarna i åldern 18-24 funderar på att emigrera, enligt en undersökning vid opinionsinstitutet Republikon.

Det skulle innebära en svår hjärnflykt och drabba den ekonomiska utvecklingen hårt.

Enligt Laura Balázs ger den nuvarande regeringen inte utrymme för fritt tänkande.

- Jag kan inte se min framtid i en sådan här omgivning.

Diskussion om artikeln