Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Paula Salovaara: ”På 1980-talet var Nylle ett skällsord som hankeiterna använde om Nylands nation”

Från 2018
Paula Salovaara på konstfabriken i Borgå
Bildtext Paula Salovaara var ordförande för Nylands nation 1986.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I år har det gått 375 år sedan Nylands nation grundades år 1643 vid Kungliga Akademien i Åbo. Paula Salovaara blev ordförande för nationen 85 år efter att man flyttade in i det egna stenhuset på Kaserngatan 40 år 1901.

Det krävde lite detektivarbete och ett samtal till nationskansliet för att bekräfta vilket år journalisten och mediepersonligheten Paula Salovaara svingade i klubban: 1986.

- Det var så länge sedan, inte kan man ju komma ihåg allt, skrattar Salovaara.

Att just Paula Salovaara, som på den tiden studerade journalistik vid Helsingfors universitet, blev ordförande kan nästan ses som lite ovanligt.

- Av någon orsak ville journaliststuderande inte bli nationsmedlemmar, de skrev alla in sig i Åbo nation oavsett varifrån de kom.

Kaserngatan 40 år 1958, Nylands nation.
Bildtext Nylands nation, Kaserngatan 40. Så här såg det ut år 1958.
Bild: CC BY 4.0 / Grünberg Constantin

Salovaara bad upprepade gånger en studiekompis med på en nationskväll.

- Hon tackade alltid nej. Så till slut frågade jag varför, och hon sade att det berodde på att utrymmet där nationen samlades var så stort, minns Salovaara.

Jakten på ett eget hem

Efter flytten till den nya huvudstaden på 1800-talet letade nationen efter en permanent hemvist, främst för att ha någonstans att inhysa den omfattande konstsamling som nationen förfogar över.

Lösningen blev till slut att uppföra ett stenhus i Helsingfors på Kaserngatan 40, ritat av Karl Hård af Segerstad.

På 1980-talet delade nationen fastigheten med nattklubben Karl XII.

- Fast på den tiden fanns nattklubben bara i första våningen, nationen förfogade ännu över Vikingasalen, berättar Salovaara.

Yle Huvudstadsregionen: Paula Salovaara minns: "Nylle" var hankeiternas skällsord för Nylands nation

6:00

Men att ha en stor sal att stå tom flere dagar i veckan var olönsamt.

- Vi brukade hyra ut den till utomstående, men var naturligtvis oroliga för slitage. Så vi monterade rullgardiner framför porträtten i salen som kunde dras ned då andra än nationsmedlemmar använde utrymmet.

Från Vikingasal till vindsvåning

I dagens läge har nattklubben hyrt in sig även i Vikingasalen och nationsverksamheten har flyttat upp till vinden. Det är också det utrymmet som de flesta idag associerar till ”Nylle”, som nationen kallas i folkmun.

- Ingen skulle på 1980-talet ha talat om Nylle, berättar Paula Salovaara. Det var ett skällsord som hankeiter brukade använda om oss.

Och vindsutrymmet då? 1986 var stället där dagens nationsmedlemmar samlas en förvaringsplats för allt bråte man samlat på sig under seklernas lopp.

Detalj på fasaden till Nylands nation i Helsingfors
Bildtext Detalj på fasaden till Nylands nation.
Bild: CC BY 4.0 / Putkonen Lauri, Helsingin kaupunginmuseo

- Det var under min tid som vi tömde vinden. Man gick upp för en liten spiraltrappa från Vikingasalen och jag kommer ihåg att vi höll på att bära ner lådor i närmare en vecka.

Nylands nation har varit en skådeplats för många ting. Här en intervju med Richie Mattila, som är med i en grupp vid namn Bela Lugosi. Bela Lugosi var en klubb på Natsa (i Nylands Nation utrymmen) där man lyssnade på musik som senare kom att kallas gothrock: Bauhaus, Joy Division m.m

Bang - om ismer - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln