Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

David delade injektionssprutor med hemlösa – i dag mår han bättre än någonsin men varje dag är en kamp

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 08:15.
David fotograferad i skogen
Bildtext Davids hjärta stannade av en heroinöverdos. Han hann bli både blå och lila, och det var tack vare ett ingripande av en rådig kompis som David återvände till livet med hjälp av hjärt- och lungräddning.
Bild: Niklas Meltio

19.01.2015 står det på David Björkströms tatuering på halsen. Den dagen stannade hans hjärta, och han var död i några sekunder. Men det skulle krävas mer än så för att David skulle vilja lämna drogerna bakom sig.

David har varit drogfri i ungefär ett halvt år. Varje dag är en kamp, men han har hittat nya överlevnadsstrategier och följer dem noga.

Davids missbruk började tidigt. Han tyckte att det var något fel på honom och att han inte passade in.

Då han sedan prövade på droger föll alla bitarna på plats och han blev den person som han ville vara.

- Jag blev mera självsäker och betedde mig på ett sätt som jag tyckte om.

I början handlade det mycket om piller, och efter det började han injicera. Därifrån gick det snabbt neråt.

- Då jag började injicera så blev det dagligt bruk, jag måste ha drogerna för att klara av dagen.

Den sköna känslan ersattes snabbt av en fysisk smärta som tillkommer då man blir beroende av opiater.

- Då man är i 14-årsåldern och har ett beroende som kostar upp till hundra euro per dag blir det ganska snabbt att man börjar begå inbrott, stjäl och själv börjar sälja droger för att få pengar till sitt beroende.

David konstaterar att man även tappar sin moraliska kompass: man gör vad som helst för att få pengar till drogerna.

Hårt liv på gatan

Droglivets mörka sidor kom snabbt ifatt David då han kom i kontakt med andra drogberoende och tungt kriminella.

Som sextonåring skickades han på behandling, men det fick honom inte att sluta. Han gick genast tillbaka till sitt missbruk.

Efter det eskalerade det rejält. Han flyttade till Sverige och bodde på en tågststation och delade injektionssprutor med uteliggare.

Han bodde på gatan ett bra tag, men han minns knappt något från den tiden.

- Det är en ständig kamp för att överleva. Du får infektioner och sjukdomar. Du skall ha någonstans att sova varje natt.

Och det är inte enbart problem att hitta skydd från andra människor. Vädret kan vara skoningslöst, framför allt vinden och kölden.

- Det är inte bara drogerna som gör livet så hårt, det är allt det andra som kommer därtill.

Men drogernas värld var den enda David kände till. Det var hans svar på allt, från hur han hanterat känslor till hur han överlevt dagen.

Botten kom emot många gånger, men då de som brydde sig om honom började ta avstånd märkte han att han förvandlats som människa och blivit någon som han inte ville vara.

- Jag var otrevlig och aggressiv. Hade ständiga psykoser.

David har tatuering på knogarna: Det står "care less"
Bildtext Bruket av Subutex byttes snabbt ut mot annat och det slutade med heroin. Däremellan har David använt alla tänkbara droger,"från a till ö".
Bild: Niklas Meltio

Avgörande händelse

Vid ett skede var Davids minne borta i ett halvt år. Då kom hans mamma till hans lägenhet och hittade David i ett bedrövligt skick.

- Allt var upp och ner. Jag hade ingen aning om vad som hade hänt, jag hade blåöga och blödde.

David visste inte ens vad han hette, eller vem mamman var.

- Jag kunde inte ens äta själv, jag var som hjärndöd.

Du får infektioner och sjukdomar. Du skall ha någonstans att sova varje natt

Mamman förde honom till sjukhuset där David fick ett kraftigt krampanfall, tuggade fradga och var i väldigt dåligt skick.

Då hände något avgörande.

- Det kom fram en sjuksköterska till mig och sade att det finns ett ställe som heter "katko", som är avgiftning för narkomaner och alkoholister.

Sjuksköterskan påpekade att det var hans eget val om han ville dit. David kände då att han fått nog, om han ville leva måste han ha hjälp.

- Jag sade ta mig dit, jag orkar inte leva det här livet längre.

Det var början på vändningen. Men det har inte varit en rak och stadig väg – det är det aldrig för den som försöker bli kvitt sitt drogberoende.

Måste lära sig leva ett nytt liv

David gick på avgiftning och behandling men förstod inte riktigt vad det hela gick ut på. Han ville ha kvar en del gamla element av sitt liv, men blev utkastad från behandlingen.

Men han sökte sig envist och målmedvetet tillbaka. Han fortsatte med att försöka göra det på sitt sätt, han var övertygad om att det skulle fungera.

- Jag var så inställd att få det på mitt sätt, det var mitt val, mitt liv. Jag var inte beredd att ta råd från någon annan för jag visste att det fanns en genväg till tillnyktringen som ingen annan hittat, och jag skulle hitta den.

Hans sätt att tänka slukade väldigt mycket tid och energi. Han åkte in och ut på behandling, försökte vrida och vända på allt för att få det på sitt sätt.

Till slut var han tvungen att erkänna faktum. Inget av det han trodde skulle hjälpa, hade hjälpt.

- Det var bara att sätta upp händerna i luften och erkänna faktum.

Det var då Davids liv började förändras på allvar. Han började lyssna på andra, han gjorde som han blev tillsagd.

Så i dag, skörda imorgon

Så han gick på möten, höll sig till de olika tillnyktringsstegen, gjorde saker som han tidigare inte alls tyckte var bra för honom.

- Som missbrukare hade jag helt annorlunda värderingar och andra sätt att hantera saker. Ingen av de grejerna passade in i det nyktra livet, så jag har tvingats ändra på precis allting.

Det här är en långsam process som kräver tålamod. Som missbrukare är man van vid så kallade quick fixes, man tar en spruta och trycker på kolven så mår man bättre och problemen är lösta.

- Men nu måste jag lära mig att saker tar tid. Göra saker i dag som jag kanske har nytta av först om en månad, ett år, flera år.

I dag är jag den personen som jag för bara ett år sedan skulle ha tyckt är världens största idiot eller tönt

David har i nuläget varit ren i sex månader. Hans vardag är totala motsatsen till hur han levt tidigare.

- I dag är jag den personen som jag för bara ett år sedan skulle ha tyckt är världens största idiot eller tönt. Jag springer, styrketränar, boxas, yogar och mediterar.

David går också på sina möten och arbetar med stegen. Han håller dessutom föreläsningar om sitt liv som missbrukare och vägen tillbaka, bland annat har han föreläst i skolor.

- Jag försöker hjälpa andra som har samma problematik och försöker utvecklas som människa hela tiden. Strävar efter att bli ett bättre jag.

Davids bestämda målmedvetenhet har lett till att han i dag mår bättre än han någonsin gjort i sitt liv.

- I dag är jag beredd att lyssna, att ta det extra steget och kliva ut ur min bekvämlighetszon. Göra saker i dag som kommer att gynna mig längre fram i livet.

David står i en skog och tittar ner mot marken med ett litet leende på läpparna.
Bildtext Foto: Niklas Meltio
Bild: all rights reserved ©niklas meltio

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.