Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Yogan vinner terräng i Borgå

Från 2018
Uppdaterad 08.04.2018 17:28.
Joga på jogavinden i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

Yogan blir allt populärare i Borgå. Det arrangeras sångyoga och yoga för gravida. I Andersböle kan man gå kurs i Hathayoga.

I Villa Valo är det astangayoga som gäller. I Östermalm finns det en nyöppnad yogastudio där yogalärare kan hyra in sig. Det finns yogaklubbar och -föreningar och det arrangeras yogadagar.

Att bli vig genom att tänja och sträcka eller att och få sin muskulatur i skick är bara bieffekterna av att yoga. Mest handlar det om att söka inre harmoni och sinnesfrid.

Det kan man göra på olika håll i Borgå, bland annat i idrottshallar, i Haiko gård och på Yogavinden på Alexandersgatan.

Arrangörer för de olika yogaevenemangen är bland andra Borgå stads idrottstjänster, Medborgarinstitutet, Borgå yogaklubb och privata aktörer.

Jogadragaren Catharina Forsström (t.h.) och jogautövaren Sofia Broberg-Vuorio
Bildtext Sofia Broberg-Vuorio och Catharina Forsström.
Bild: Yle/Stefan Härus

Bättre sömn och mindre stress

När Yle Östnyland besöker Yogavinden - den mysigaste yogasalen i stan med små vindsfönster och rustika takbalkar - följer åtta personer yogaledaren Catharina Forsströms direktiv om andning och olika kroppsställningar.

En av de åtta är Sofia Broberg-Vuorio, som genom åren provat på olika former av yoga. I och med att hon nu hittat Ashtanga-yogan, upplever hon att hon kommit rätt.

- I januari hittade jag Ashtanga-yogan och i den får jag en övning för både kroppen och sinnet, säger Broberg-Vuorio.

Broberg-Vuorio har ett hektiskt arbete där hon samtidigt måste sitta mycket, vilket gjorde att hon försökte hitta någonting som håller henne både frisk och mjuk i lederna.

- Mitt liv har förändrats till det bättre. Jag sover bättre och jag är lugnare nu och blir inte stressad av sådana saker som stressade mig tidigare, berättar Broberg-Vuorio.

Jogautövaren Sofia Broberg-Vuorio
Bildtext Sofia Broberg-Vuorio.
Bild: Yle/Stefan Härus

Övningen på mattan ger färdighet för livet

Yogaledaren Catharina Forsström ser yogan som bland annat en hjälp att klara av det tuffa livet.

- Absolut, jag upplever det väldigt konkret just så. Det jag får när jag övar här på mattan, kan jag använda sen i min vardag, säger Forsström.

Varför yogan vinner terräng i Borgå har Forsström svårt att svara på.

- Enbart här på Yogavinden arrangerar vi många olika slag av yogainriktningar, så det är lätt att komma och prova. Också de större allmänna yogaarrangemangen i idrottshallarna gör kanske att tröskeln sänks och att många blir bitna av yogaflugan, funderar Forsström.

Jogadragaren Catharina Forsström
Bildtext Catharina Forsström.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det handlar inte om religion

Ashtanga är en dynamisk men samtidigt en av de mera fysiskt krävande yogaformerna. Under ett yogapass utför man ett antal positioner i en bestämd ordning, där andningen synkroniseras med rörelserna.

- Det är en mycket fysisk och dynamisk yogaform, så vi dröjer inte väldigt länge i de olika positionerna. Vi tar en serie på fem eller tio andetag och går över i följande övning, förklarar Forsström.

Hur ska man då förhålla sig till den koppling som yoga har till indisk filosofi och religion?

- Vi har visserligen namn på alla positioner på sanskrit så nog är det ju tydligt varifrån den kommer, men jag är nog inte beredd att koppla yoga till religion, säger Forsström.

Också Sofia Broberg-Vuorio vill hålla religionen utanför yogautövandet.

- Visst finns det en koppling till indisk filosofi men jag känner nog inte alls att det här skulle vara något religiöst, säger Broberg-Vainio.

Joga på jogavinden i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus
Joga på jogavinden i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus
Joga på jogavinden i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

Buddha är med på ett hörn

Det oaktat är de åtta personerna på Yogavinden under sin yogautövning vända mot ett altare där det finns en liten Buddhastaty.

- Nog finns det säkert drag av det religiösa. Vi står ju bland annat med handflatorna ihop, men jag har nog aldrig personligen kopplat den religiösa biten till min övning, säger Forsström.

För Forsström och Broberg-Vainio handlar det om att göra kroppen starkare och kunna nå ett inre lugn och som en biprodukt kanske öka blodcirkulation och blodets syrehalt.

- De är kanske oftast de som inte provat på yoga som är de mest kritiska, men här i Borgå finns det många platser där man kan testa på olika former av yoga. När man testat så märker man att det inte alls var så konstigt, säger yogadragaren Catharina Forsström.

Att tänja och sträcka, att andas in och andas ut och i och med det får man alltså en stark kropp och ett inre lugn. Är yoga det som gäller eller finns det andra alternativ?

- Det finns många vägar. Det här är bara en väg, säger Catharina Forsström.

- Absolut, det finns många vägar, men det här har varit ett lyckat koncept för mig, säger Sofia Broberg-Vuorio.

Joga på jogavinden i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus