Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strandvall tvåa i FSS-dubbelseger – skrälldam slog Pärmäkoski och resten av landslaget

Från 2018
Ari Luusua, FM 2018.
Bildtext Ari Luusua kvickast i Taivalkoski.
Bild: Lehtikuva

Ari Luusua vann herrarnas klassiska sprint i skid-FM i Taivalkoski medan guldsuktande Matias Strandvall tog silver i sin troligen sista FM-sprint. På damsidan stod Leena Nurmi för en ordentlig överraskning.

Matias Strandvall offentliggjorde på fredagsmorgonen sitt beslut: Den långa karriären som landslagssprinter tar slut under FM-helgen i Taivalkoski.

IF Minken-åkaren, som nu satsar på långlopp, hade ett tydligt mål som avslutning på sprinteran: FM-guld och titeln som alla tiders FM-sprinter.

Den fyrfaldiga mästaren Strandvall delade förstaplatsen med Keijo Kurttila inför dagens tävling – och gör det fortfarande.

Strandvall: Ofantlig besvikelse

Strandvall var snabbast i kvalet och övertygande i kvarts- och semifinalskedet, men i finalen var Ski Team Mäenpääs Ari Luusua starkare.

Iivo Niskanen skruvade tidigt upp tempot men kunde inte ta rygg på Luusua och Strandvall på slutet. Luusua gled in som etta, 0,67 sekunder före Strandvall.

Bronset gick till Niskanen, medan IF Minkens Toni Ketelä – som likaså lägger av – kom sexa. Minkens Juuso Haarala slogs ut i kvartsfinal.

– Karriärens första FM-guld värmer. Och på vilket sätt den kom! Det var inte mycket som lämnades åt slumpen, säger Luusua och fortsätter att söndagens 50 kilometer egentligen var helgens huvudlopp.

Matias Strandvall.
Bildtext Strandvall satte punkt med silver.
Bild: All Over Press

För Strandvall smakade silvret trä.

– En ofantlig besvikelse. Jag var ute efter guld och inget annat. Jag hade en bra dag, men det var stolpe-stolpe-stolpe-ut för mig, säger Strandvall till Yle.

Leena Nurmi överraskade

På damsidan bjöd Leena Nurmi på en rejäl skräll. 24-åringen, som en gång varit på poäng i världscupen (25:e i Rukas sprint 2014), besegrade en handfull landslagsåkare i finalen.

Nurmi gjorde en taktiskt fulländad insats och avgjorde loppet på målrakan. Hon besegrade Krista Pärmäkoski med 16 hundradelar och Aino-Kaisa Saarinen med 23 hundradelar.

– Det känns helt otroligt. Som tur var det en bana som samlade åkarna i nedförsbackarna, så jag hängde relativt enkelt med på mina strålande skidor, berättar Nurmi i Yles intervju.

– Eftersom mina uthållighetsegenskaper är lite svagare än de övrigas var jag tvungen att använda huvudet. Jag väntade mig att det skulle gått lite hårdare undan, men min taktik fungerade, jag hade krafter kvar och spurten var vass precis som i heaten innan.

Leena Nurmi.
Bildtext Leena Nurmi njöt.
Bild: Lehtikuva

Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm beskriver Nurmis seger som ”ett stort steg vidare i karriären”. Nurmi själv är tagen.

– Det här betyder enormt mycket. Jag har haft några svåra säsonger och varit sjuk mer eller mindre i ett par år. Äntligen kommer belöningen. Jag det känns skönt att veta att kapaciteten finns där bara jag får vara frisk.

Av FSS-åkarna tog det slut i kvartsfinal för IF Minkens Andrea Julin, liksom för finlandssvenska Eveliina Piippo och Rebecca Ehrnrooth.

Skid-FM i Taivalkoski fortsätter med stafetter på söndag. Yle sänder damernas stafett med start klockan 11.50 och herrarnas klockan 13.05.

Resultat, herrar sprint (k):

1. Ari Luusua 3.43,67
2. Matias Strandvall + 0,67
3. Iivo Niskanen + 2,80
4. Antti Ojansivu + 6,24
5. Anssi Pentsinen + 6,81
6. Toni Ketelä + 15,62

Resultat, damer sprint (k):

1. Leena Nurmi 3.23,63
2. Krista Pärmäkoski + 0,16
3. Aino-Kaisa Saarinen + 0,23
4. Kerttu Niskanen + 0,29
5. Johanna Matintalo + 3,05
6. Laura Mononen + 3,95

Se fullständiga resultat här.

Diskussion om artikeln