Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förvåning över att Björgen ger upp: ”Låter Johaug komma tillbaka som ensam härskare”

Från 2018
Marit Björgen, OS 2018.
Bildtext Marit Björgen har inte motivation att fortsätta.
Bild: EPA / Filip Singer

Jag trodde hon en gång för alla hade velat bevisa vem som är vem, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm om Marit Björgens beslut som öppnar för Therese Johaug.

En av alla tiders mest framgångsrika idrottskarriärer är över då den åttafaldiga OS-guldmedaljören och 18-faldiga världsmästaren Marit Björgen lägger av.

Den 38-åriga norskan, som inte hade tillräckligt med motivation att satsa vidare, hyllas nu skidvärlden över. Av finländska konkurrenter kommenterade Krista Pärmäkoski och Aino-Kaisa Saarinen beslutet efter dagens FM-sprint i Taivalkoski.

– Det grämer förstås att jag egentligen hann vinna henne endast en gång (Faluns världscup i mars). Hon har en alldeles strålande karriär bakom sig, det är säkert passligt att sluta här, säger Pärmäkoski till Yle.

Björgen har liksom Saarinen återvänt till skidbanorna efter barnafödande. Nu är bådas karriär över.

– Det har varit otroligt fint att få tävla mot henne, hon är alla tiders kvinnliga längdåkare. En fin idrottare och fin människa. Jag förstår henne väl, det tär att resa så mycket med ett barn hemma.

Lindholm: Utan tvivel tidernas bästa

Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm hade små aningar om att Björgen efter sitt fantastiska OS i Pyeongchang med två guld, ett silver och två brons eventuellt kunde sätta punkt – men blev ändå överraskad.

– Jag trodde hon hade velat ta fajten med Johaug i VM i Seefeld nästa vinter och en gång för alla bevisa vem som är vem. Jag trodde att en kamp mellan de två absolut bästa i världen hade motiverat henne, säger Lindholm.

– Det överraskar mig att hon ger upp och låter Johaug komma tillbaka som ensam härskare. För det tror jag hon gör. När hon väl kommer tillbaka har jag svårt att se något annat än att hon är bäst igen.

Marit Björgen och Therese Johaug på pallen i La Clusaz.
Bildtext Nästa vinter är Therese Johaug (t.h.) tillbaka från sin dopningsavstängning.
Bild: EPA/EddyLemaistre/AllOverPress

Hur högt kommer Björgen på listan över de bästa längdåkarna i historien?

– Hon kommer allra högst upp, inget tvivel om saken. Hon är alla tiders bästa längdåkare och kanske också alla tiders vinteridrottare. Det är bara att titta på medaljstatistiken. En otrolig idrottare.

”Framför allt varit otroligt fiffig”

Lindholm lyfter speciellt fram hur länge Björgen hållit sig i världseliten. Den första mästerskapsmedaljen kom i OS 2002 – och sexton år senare är hon fortfarande bäst. Utan att däremellan nästan överhuvudtaget lämna tronen.

Hemligheten bakom framgången är ett smart träningsupplägg, menar Lindholm.

– Hon försökte en kort stund gå över till mer högintensiv träning men märkte snabbt att det inte funkade och gick tillbaka till det hon var bekväm med. Hon har kört väldigt mycket mängd på ganska låg intensitet, och förhållandevis riskfritt byggt upp formen.

– Det här är något många kan ta lärdom av. Man ska inte ta alltför mycket onödiga risker och göra det för invecklat. Björgen har framför allt varit otroligt fiffig.

Marit Björgen.

Marit Björgens beslut är fattat, kommenterar till NRK: "Jeg legger opp"

Den 38-årige norskan har inte längre motivationen kvar.

Diskussion om artikeln