Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strandvall valde svåra vägen ut ur bubblan – vill lyfta landets långloppskultur på ny nivå

Från 2018
Matias Strandvall, FM 2018.
Bildtext Matias Strandvall fick inte det han var ute efter från dagens FM-sprint.
Bild: Lehtikuva

En era är över – och en ny tar genast vid. Matias Strandvall lämnar sprintspåren bakom sig och riktar fokus på långlopp och skolbänken. Jag måste vänja mig vid det vanliga livet, säger den fyrfaldiga finländska mästaren.

Det blev ingen krona på karriären i Taivalkoskis FM-skidspår i dag. Matias Strandvall ville erövra sitt femte sprintguld och därmed kliva upp som ensam etta på distansen i Finland.

Det blev silver bakom Ari Luusua och därmed får Strandvall fortsätta dela titeln ”alla tiders mesta sprintmästare i Finland” med Keijo Kurttila.

– Jag hade en superbra dag jämfört med vad formen varit under de senaste veckorna, men Ari var riktigt bra i dag och definitivt värd segern. Jag gjorde precis allt jag kunde, men han var bättre, säger Strandvall till Yle Sporten.

Nu väntar nya utmaningar. Den 33-åriga sjufaldiga mästerskapssprintern satsar nästa vinter på långsloppscupen Ski Classics – och gör det i ett eget team.

– Idén kommer från att jag vill lyfta intresset för långlopp i Finland. Det är väldigt stort i Norge och Sverige, men vi har egentligen bara ett riktigt bra långloppsteam och det är Ski Team Mäenpää.

Vill inte fråga Ski Team Mäenpää

Dagens sprintmästare Luusua representerar Ski Team Mäenpää och var främsta finländare i Vasaloppet för en månad sedan med en 14:e plats. Strandvall slutade 133:a i debuten.

Också till exempel Christoffer Lindvall skidar långlopp för Ski Team Mäenpää – men Strandvall vill inte sätta sig ner i dukat bord.

– Skulle jag velat göra det lätt för mig hade jag frågat dem om det finns plats för mig i Finlands bästa lag. Men jag tycker att det behövs konkurrens för att få upp intresset.

Matias Strandvall med sitt FM-silver.
Bildtext Silver blev valören på Matias Strandvalls sannolikt sista individuella FM-medalj.
Bild: Lehtikuva

Strandvall säger sig vara i startblocken med teambygget och söker som bäst en huvudsponsor som skulle få namnge teamet.

Tror du Österbotten är rätt område och en god grogrund för ett sånt här team?

– Jag tycker hela Svenskfinland är det, svarar Strandvall och berättar att han redan värvat ålänningen Isac Holmström som skidade in på 84:e placering i Vasaloppet i år.

– Det är en ung lovande åkare som vill satsa på långlopp och som jag aldrig hört talas om tidigare. Det är kul att det kommer skidåkare från Åland också.

Jag försöker förflytta mig in i det normala livet och ut ur min egen lilla bubbla som jag i snart 15 år levt i

Förutom långloppssatsningen ska Strandvall igen sätta ner sig i pulpeten. Han har redan inlett en idrottsmanagerskolning och ska i maj påbörja en yrkestränarutbildning.

– Samtidigt som jag tränar inför långloppscupen måste jag vänja mig vid det vanliga livet. Jag kände ganska tidigt att om jag bara lägger av och hoppar ner i skolbänken och inte gör nånting annat, så blir omställningen för stor.

– Nu försöker jag istället förflytta mig in i det normala livet och ut ur min egen lilla bubbla som jag i snart 15 år levt i. Det har under våren var riktigt kul att också få upp ögonen vad som sker utanför bubblan.

Strandvall säger att han fortfarande njuter av att tävla, men är inte längre redo att lägga ner lika mycket tid och energi på skidåkningen.

Lämnar dörren på glänt

Och är då den där FM-dörren nu definitivt stängd? Kanske inte.

Strandvall – som på lördag i Taivalkoski jagar stafettmedalj med lagkompisarna Toni Ketelä, Juuso Haarala och Remi Lindholm – öppnar för FM-medverkan också kommande säsonger.

– Man ska aldrig säga aldrig. Om jag känner att jag på riktigt har chanser i sprint så varför inte. Men jag tvivlar. Tyvärr, ler Strandvall som inte heller utesluter stafett.

– Jag kommer ju ändå att försöka hålla en relativt hög nivå. Långloppscupen är inte heller nån lek, även om träningen ser ganska annorlunda ut med mycket stakning och långa stakpass.

Herrarnas stafett i Taivalkoski på lördag visas direkt med svenskspråkigt referat på TV2 och Arenan med start klockan 13.05.

Diskussion om artikeln