Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Slalombacken i Borgå blir snart utan företagare – Niklas Blomander lämnar Kokon efter mer än 30 år

Från 2018
Uppdaterad 09.04.2018 16:41.
Man som sitter på en snöskoter.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nästa vinter blir den sista för företaget Kokon-Sport och företagarna Niklas Blomander och Margaretha Blomander-Väisänen. Beslutet har sakta mognat fram under de allt sämre vintrarna.

Niklas Blomander svänger in med snöskotern framför skiduthyrningen. Backen ska snart öppna för sista gången den här vintern. Den ser ännu ut att vara i bra skick.

- Säsongen kom igång först i mitten av januari, normalt brukar vi kunna börja till julen. Vi har nu kämpat på med fem dåliga vintrar i följd. Vi orkar inte mera.

Snart ska vintersäsongen städas undan, allt från skyddsnät till liftdelar ska plockas bort. Sen står sommarsäsongen i tur med backcyklisterna och några nya banor.

Fast för Niklas Blomander gäller det främst att fundera på framtiden. Han har med sin syster kommit fram till att det är dags att sluta med att ha slalombacken, då hyreskontraktet med Borgå stad tar slut hösten 2019.

Slalombacke utan åkare.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Det har varit ekonomiskt, fysiskt och psykiskt tungt med så många korta vintrar, säger han. Och de blir knappast bättre de kommande tio åren.

Som bäst har antalet sålda hissbiljetter uppgått till cirka 18 000, den siffran har dalat till omkring 12 500.

- Vi skulle vara nöjda med 15 000 sålda biljetter. Hade vi nu haft en väldigt bra säsong så är det möjligt att vi hade fattat ett annat beslut, säger Niklas Blomander.

Han beskriver Kokonbacken som en vänlig familjebacke. Själv började han som femåring med att skida slalom i Kokon, på den vägen blev han.

Först som hisspojke vid 15-årsåldern, senare som skiduthyrningsföretagare och de senaste 20 åren som företagare för hela backen.

Slalombacke utan åkare.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Jobbet är mångsidigt. Det gäller att ta hand om både maskiner och alla trevliga kunder. Säkert kan det ännu komma ögonblick då beslutet att sluta känns tveksamt.

Nu har Borgå stad ett och ett halvt år på sig att hitta en ny företagare för backen, som finns nästan mitt i Borgå centrum. Till torget är det under 1,5 kilometer.

Niklas Blomander tror nog att staden lyckas med att hyra ut backen igen.

- En ny företagare ska vara beredd på att jobba dygnet runt alla dagar under vintern. Bra är det också att klara av alla maskiner själv samt förstå sig på hur ett företag fungerar.

- Det gäller också att vrida och vända på alla slantar och noggrant fundera på alla investeringar.

Hylla efter hylla med slalomkängor.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Själv kan han bra tänka sig att ta en tur eller två i backen.

- Nu tror jag det kommer att finnas tid för min gamla hobby, just nu hinner man nästan inte alls åka.

Om framtida planer är han förtegen.

- Allra först blir det nog fråga om att ha sabbatsår och fundera på vad jag ska göra som stor. Men först ska vi fixa cykelsäsongen och sedan den sista vintern, säger Niklas Blomander.

Borgå stad äger marken och en del av de hus som finns på området. Kokon-Sport är ägare till bland annat skiduthyrningen och så gott som alla snökanor.

Östnyland på 20 minuter: 9.4.2018: Borgå stad om slalombackens framtid. Vi träffar också bagaren Robin Bäckman

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln