Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlandssvensk debutmålskytt i Lejonseger – lurade målvakten med listigt påhitt

Från 2018
Urheilujuttuja: Jürgensille Leijonauran avausmaali keskialueelta! - Jormakka upotti Valko-Venäjän - Spela upp på Arenan

Finlands herrlandslag i ishockey fick revansch på Vitryssland i kvällens träningslandskamp. Utan att imponera. Vi betalar ett fruktansvärt högt pris för varje mål, säger Lejontränaren Lauri Marjamäki.

Efter gårdagens förlust i den första VM-förberedande träningsmatchen tog Finland ny sats i kvällens kamp i Tavastehus. Och starten var förträfflig.

Veli-Matti Savinainen styrde in öppningsmålet vid tiden 10.30 och Juuso Puustinen ökade till 2–0 ett par minuter senare. Finland ägde spelet i den första perioden och såg ut att gå mot en ohotad seger.

Men icke.

Jürgens kvitterade med lyckoträff

Den andra perioden var Vitrysslands. Artur Gavrus krutade in 2–1 ett par minuter efter pausvilan och kvitteringen kom genom Aleksandr Kitarov med 26.23 på klockan.

I samband med Kitarovs mål borde en vitrysk spelare ha blivit utvisad för spearing på Urho Vaakanainen, men domarna missade situationen.

Vitryssland gick upp i ledning vid tiden 53.20, då Dmitrij Znakharenkos skott lite väl enkelt smet in bakom Emil Larmi.

Juuso Puustinen, Veli-Matti Savinainen och Pekka Jormakka firar mål.
Bildtext Tre finländska målskyttar: Puustinen, Savinainen och Jormakka.
Bild: All Over Press / Tomi Jokela

Men den vitryska ledningen höll inte – det såg Casimir Jürgens till efter ett slugt knep som fullständigt lurade den vitryska målvakten.

Landslagsdebutanten skrinnade över mittlinjen och bortakeepern väntade sig att Pelicansbacken skulle slå pucken ner längs med sargen. Istället sköt Jürgens in 3–3 i nästan tom bur.

Marjamäki: Vi borde göra fler mål

En dryg minut in i den efterföljande förlängingen sopade sedan Pekka Jormakka in segermålet på en returpuck och Finland vann matchen.

Utan att imponera.

– Spelet fungerar inte alls, det var smärtsamt. Efter första perioden såg allt ut att vara bäddat för Finland, men man tappade greppet totalt och tog sig halvt på tur till förlängning. Hemskt svajigt, säger Yles expert Hannu Jortikka.

Finland vann skotten klart men var – igen – ineffektivt framför motståndarmålet. Det märkte även chefstränaren Lauri Marjamäki.

– Vi betalar ett fruktansvärt högt pris för varje mål. Vi borde göra fler mål, motståndaren nätar med mycket större procent. Men vi visade bra karaktär genom att ta oss från underläge till en välförtjänt seger.

Finland – Vitryssland 4-3 (2-0,0-2,1-1) efter förlängning

10.30 1-0 Savinainen (Lehtivuori,Puustinen) PP
12.22 2-0 Puustinen (Suomela) PP
21.44 2-1 Gavrus (Graborenko,Kovyrshin) PP
26.23 2-2 Kitarov (Drozd)
53.20 2-3 Znakharenko
56.18 3-3 Jürgens (Savinainen)
61.16 4-3 Jormakka (Savinainen,Suomela)

Målvakter:
Larmi 3+6+6+0 = 15
Karnauhov 13+12+9+1 = 35

Diskussion om artikeln