Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarnas some-favorit är Whatsapp – Instagram intresserar främst kvinnor

Från 2018
En hand håller i en smarttelefon.
Bild: Panithan Fakseemuang / Mostphotos

Whatsapp-meddelandena far tätt mellan finländarna, det visar en undersökning som Yle har låtit göra. Sju av tio uppgav att de använder tjänsten, vilket gör det till finländarnas mest använda sociala medium.

– Whatsapp ersätter SMS. Men i kommunikationen finns också mycket som också finns på till exempel Facebook. Att skicka bilder och använda symboler förenar ganska många sociala medie-tjänster, säger medieforskare Johanna Sumiala vid Helsingfors universitet.

Facebook kom in på en andra plats i undersökningen, bara några procentenheter från Whatsapp. På tredje plats kom bildtjänsten Instagram.

Använder du sociala medier?
WhatsApp72 %
Facebook69 %
Instagram34 %
Linkedin19 %
Snapchat16 %
Twitter15 %
Annan tjänst7 %
Använder inte12 %

Selfien kan förklara kvinnornas intresse för Instagram

Det är också på Instagram man kan se den största skillnaden mellan kvinnor och män. Här är kvinnorna klart överrepresenterade.

Johanna Sumiala tror att en orsak till det här kan vara selfies – alltså bilder på en själv. Kvinnor har inom konsten och också på annat håll i vår kultur ofta varit objektet för beskådning.

Nuori nainen ottaa selfietä
Bild: Eila Haikarainen/Yle

– Nu poserar människan för sig själv och också för andra genom att dela bilden. Man kan fundera på hur det här hör ihop med den visuella kulturens historia och dess könsfördelning, säger Sumiala.

Unga tilltalas av flyktighet – äldre vill ha minnen

Äldre människor håller sig främst till Facebook och Whatsapp. Yngre generationer använder ofta många olika sociala medie-tjänster. Snapchat hör till tjänsterna som tydligt domineras av unga.

– Unga tilltalas av idén att meddelandena försvinner, av flyktigheten.

Foto på en telefon där appen Snapchat är öppen på Yle X3M:s användarkonto.
Bildtext Så här kan det se ut på X3M:s Snapchatkonto.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

För många äldre personer är det däremot viktigt att meddelandena sparas, tror Sumiala. Facebook till exempel bygger upp en historia och lyfter fram minnen.

Bara en tiondel struntar i sociala medier

Endast en av tio som deltog i Yles undersökning uppgav att de inte använder sociala medier överhuvudtaget.

Enligt Sumiala kan orsaken till det här kan variera. Alla har inte möjlighet att skaffa sig en smarttelefon, och en del upplever att kommunikationen på sociala medier som svårt och främmande.

Vissa undviker sociala medier för att de vill skydda sitt privatliv eller för att de är kritiska till hela konceptet.

– Om man har gjort ett sådant val måste man nog anstränga sig lite. Sociala nätverk skapas i dag ofta kring de här tjänsterna, säger Sumiala.

Finlands aktivaste sociala medie-användare bor enligt undersökningen i Nyland. Nylänningarna är ivriga användare av alla sociala medie-tjänster som nämndes i undersökningen.

Undersökningen gjordes av Taloustutkimus som intervjuade drygt tusen finländare i åldern 15–79 under perioden 26–27 mars 2018. Felmarginalen är tre procentenheter åt båda hållen.

Den här artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ylen kysely: Whatsappia käytetään eniten, Instagramia suosivat naiset” skriven av Elisa Kallunki.”

Diskussion om artikeln