Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Professor: Konsolspel kan ge barn kunskap om ekonomi

Från 2018
Professor Panu Kalmi och spelforskare Olli Raatikainen på Vasa universitet.
Bildtext Professor Panu Kalmi och spelforskare Olli Raatikainen på Vasa universitet.
Bild: Yle/Terhi Varjonen

Vissa är kanske fortfarande av den åsikten att konsolspel är bortkastad tid. Alls icke. På Vasa universitet säger professor Panu Kalmi att man via spel till exempel kan lära sig ekonomins grunder.

Just nu utförs forskning på Vasa universitet kring hur konsolspel kan bidra till inlärningen av hur ekonomi och marknaden fungerar.

Resultat med begränsade resurser

Panu Kalmi, professor i ekonomi, och spelforskaren Olli Raatikainen anser att spelen kan bidra med rätt mycket.

- Det finns liknande strukturer i ekonomi och i spelen. I många spel måste man lära sig hur man kan nå goda resultat med begränsade resurser, säger Kalmi.

Som exempel tar Kalmi spelet Minecraft. I Minecraft ska man bygga och skaffa sig resurser.

- Man måste göra olika val och tackla resursbrist, säger Kalmi.

Minecraft.
Bildtext Minecraft
Bild: Yle/Terhi Varjonen

Ekonomi och taktik via fotbollsspel

Andra typer av spel som kan vara väldigt lärorika är managerspel, där man har ansvaret för till exempel ett fotbollslag. De kanske mest framgångsrika spelen i den här genren är serien Football Manager.

- I dem finns många olika faktorer som bidrar till ens framgång. Man ska skaffa spelare, bygga upp laget, ta hand om lagets juniorverksamhet, hålla presskonferenser och skaffa sponsorer, säger Olli Raatikainen.

Men även om ett barn eller en ungdom via spelen kanske omedvetet lär sig en hel del om ekonomi och strategi behövs läraren för att förklara den större bilden.

Färre snabblån?

Panu Kalmi är intresserad av olika sätt att lära ut ekonomi och om man via att använda sig av spel i undervisningssyfte kan påverka hur folk handskas med sin personliga ekonomi.

Om barn och unga har koll på hur ekonomi fungerar kunde det kanske inverka positivt på trenden med att allt fler skuldsätter sig via snabblån.

Artikeln baserar sig på Minecraftista ja urheilumanageroinnista talousoppia lapsille ja nuorille: "Peleissä tehdään valintoja ja kohdataan niukkuutta" skriven av Terhi Varjonen.

På andra språk

Diskussion om artikeln