Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Osäker framtid för Svenska Akademien efter skandal - sekreteraren vill ändra stadgarna för att rädda institutionen

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 16:43.
Närbild av banden 10 till 19 av Svenska akademiens ordbok.
Bildtext Svenska Akademien är viktig för språket, men verksamheten är inte tillräckligt transparent anser litteraturvetare Agneta Rahikainen
Bild: Copyright � 2016 Roland Magnusson, all rights reserved

Också i Svenskfinlands litteraturkretsar följer man med den skandal som skakar Svenska Akademien. Samtidigt hoppas man att den anrika institutionen klarar av att förnya sig.

- De har fastnat vid en sorts hybris. De har fått rättigheter på 1700-talet av Gustav III och sedan har man upprätthållit samma syn på sig själv, säger litteraturvetaren Agneta Rahikainen.

Efter att Akademien skakades av en skandal valde tre akademieledamöter att lämna akademien. Det har tärt på institutionens prestige.

- Jag ser det som djupt tragiskt, för Svenska Akademien är central för det litterära livet och för språket, säger Rahikainen.

Faller Akademien ihop?

Det är också osäkert hur Akademien ska gå vidare. Ledamöterna väljs på livstid, och av 18 ledamöter är endast 13 aktiva just nu.

För att välja in nya medlemmar krävs att minst 12 medlemmar är närvarande på mötet.

- Vad händer helt juridiskt om någon annan ännu avgår? Det här är jätteallvarligt.

Nu ser Akademien över ifall man måste ändra på stadgarna. Speciellt vill Akademiens ständige sekreterare Sara Danius se över reglerna för utträde.

Verksamhet höljd i dunkel

Svenska Akademien instiftades 1786 med uppgift att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Den får sin finansiering dels via privata donationer, dels via skattepengar.

Akademien delar bland annat ut litterära pris, bland annat Nobelpriset i litteratur, och upprätthåller Svenska Akademiens ordlista.

Betydelsen för det svenska språket är enorm.

- Svenska Akademien är helt central i det litterära livet, för kulturlivet och för språket, säger Rahikainen.

Hon tycker ändå att det är problematiskt att institutionens verksamhet delvis är höljd i dunkel.

- De väljer medlemmar på livstid och det finns ingen transparens i deras ekonomi. Det är jättekonstigt att man kan upprätthålla en institution med en sådan här dignitet som samtidigt har fullkomligt uråldriga statuter, säger Rahikainen.

Eftersom Akademien gör ett viktigt jobb hoppas Rahikainen att den nu kan förnya sig så att arbetet kan fortsätta.

- Jag hoppas att man kan bygga på en gammal och fin tradition. Det är i grunden en bra idé. Jag hoppas man nu kan skapa en struktur som fungerar.

Diskussion om artikeln