Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valdeltagandet väntas bli högt i ungerska parlamentsvalet: "Vi står inför ett vägskäl"

Från 2018
Ungerska demonstranter med planscher på Gergely Karacsony.
Bild: EPA-EFE/BALAZS MOHAI

Det drar ihop sig inför parlamentsvalet i Ungern på söndagen och valdeltagandet väntas bli högt. Svenska Yle är på plats i Ungern.

- Så mycket har byggts, så många parker har gjorts levande igen, jag är mycket tacksam för det rådande läget, säger damen i parken jag talar med som inte vill uppge namn.

Hon är inte ensam om det.

Folk har åsikter om politiken, även om de ogärna talar om det med eget namn inför en mikrofon.

Viktor Orbán omringad av ungerska flaggor.
Bildtext Viktor Orbán.
Bild: EPA-EFE

De inleder gärna med att säga att de egentligen inte är så insatta, men det går snart över.

Valet engagerar

Och att det är politik i luften i Budapest är svårt att missa. Valskyltar täcker byggnader, reklamplatser och annonsytor i stadsmiljön.

Taxichauffören som körde från flygplatsen talar om hur han och hans kollegor får jobba 12-timmarsdagar för att få ihop en skälig lön i slutet av månaden.

Han klagar på att priserna stigit och att det är svårt att göra ett ärligt dagsverke och komma särskilt långt. Men han tänker ändå rösta på den sittande regeringen.

En del är nöjda, andra vill ha förbättringar

Vissa är nöjda med den politik som regeringen fört, andra anser att det finns rum för förbättringar.

- Man skulle vilja se helhetsbilder. De lovar det ena och det andra, men hur ska det verkställas, var ska pengarna komma från? säger en trebarnsmamma som säger att hon och hennes man får hushålla noggrant för att få ekonomin att gå ihop.

Folkmassor med olika flaggor i Ungern.
Bild: EPA-EFE

Många yngre har lämnat landet för att jobba, och den åldrande befolkningen gör det svårare för unga röster att höras, tycker vissa.

- Det är få unga som står upp och säger sin mening, och det syns i en föråldring av samhället, säger en yngre man. De som syns och hörs och kliver fram är alla äldre. Det syns i politiken och det syns i samhället.

"Står inför ett svårt vägskäl"

Han nekar också att uppge sitt namn, men berättar att han att han har ett bra jobb och familj och ändå tycker att Ungern har mycket bra som är värt att kämpa för.

Han har många vänner som lämnat landet, men vissa överväger ändå att återvända.

- Vi står inför ett rätt svårt vägskäl, politiskt sett. Vi har ett parti som har stora delar av makten och de har byggt ett valsystem som binder händerna på andra. Alla är inte helt nöjda med det här och ser inte nyttan med det, så det är spänt läge inom politiken nu.

Mycket står på spel för den sittande Viktor Orbán i valet i morgon.

Trots mycket intrigerande, politisk smutskastning mellan partier och dess representanter, och klagomål på ett riggat system, kan det i slutändan ändå visa sig att folkets röster är det som avgör.

För oavsett var folk står politiskt verkar en sak vara en självklarhet: de flesta tänker gå och rösta.

Diskussion om artikeln