Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasiliens Lula överlämnade sig till polisen – hävdar fortfarande att han är oskyldig

Från 2018
Luiz Inacio Lula da Silva överlämnar sig till polisen i Sao Paolo.
Bildtext Luiz Inacio Lula da Silva försökte i en timme ta sig igenom anhängarmassorna som inte ville se att han grips. till slut ingrep polisen med tårgas för att Lula skulle kunna överlämna sig.
Bild: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Inácio Lula Da Silva har överlämnat sig till polisen efter att ha förskansat sig bland tusentals anhängare. Polisen tog till tårgas för att skingra anhängare som inte ville se den populära vänsterpolitikern gripas.

Brasiliens populära före detta president Inácio Lula da Silva har låtit sig gripas av polisen.

Han hade förskansat sig bland tusentals anhängare i metallfackets högkvarter i Sao Paolo. Platsen är symboliskt viktig då det var högkvarteret för den generalstrejk som innebar ett slut på den brasilianska militärdiktaturen 1985.

Lula själv var med om att dra igång strejken och den innebar början på hans osannolika bana från metallarbetare till landets mäktigaste politiker.

I ett tal på lördag, omringad av Arbetarpartiets ledarskap och med hans avsatta efterträdare Dilma Rousseff vid sin sida, sade Lula att kampen inte var över trots att han skulle överlämna sig till polisen.

Lula höll ett brandtal till sina anhängare innan han lät sig gripas av polis.
Bildtext Lula höll ett brandtal inför anhängarna som hade samlats utanför metallfackets högkvarter, där han lovade att kampen fortsätter.
Bild: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

- Jag tänker lyda häktningsordern och ni kommer alla att bli Lula i mitt ställe, sade han till sina anhängare.

- Jag står inte över lagen. Om jag inte trodde på lagen hade jag aldrig grundat ett parti, utan gått till revolution, sade Lula.

Ska sitta 12 år i fängelse

Lula överlämnade sig senare till federala polisen utanför sitt kontor i Sao Paolo.

Polisen måste ändå ta till tårgas och våld för att kunna gripa den före detta presidenten, då hans anhängare försökte blockera byggnaden.

Lula börjar nu avtjäna sitt 12 år långa fängelsestraff för korruption, ett straff han och anhängarna hävdar att ska hindra honom från att delta i presidentvalet i oktober.

Brasiliansk polis avfyrar tårgas för att skingra Lulas anhängare i Sao Paolo.
Bildtext Kravallpolisen avfyrade tårgas för att skingra anhängarna utanför metallfackets byggnad för att Lula skulle kunna överlämna sig.
Bild: EPA-EFE/HEDESON ALVES

Domen föll för att Lula ska ha tagit emot en lägenhet av ett bolag som ville få ett underleverantörskontrakt med statliga oljebolaget Petrobras.

Lula själv menar ändå att bostaden inte tillhörde honom, och något annat bevis än vittnesmål på att han ägde den har aldrig presenterats.

Det viktigaste vittnesmålet gavs av en tidigare domare, som själv är dömd för sin inblandning i samma korruptionshärva som har lett till tiotals domar mot politiker från olika partier och en rad kända affärsmän.

- Jag är den enda människan i världen som har ställts inför rätta över en lägenhet jag inte ens äger, sade Lula under talet på lördag.

Omåttligt populär politiker

Lula ledde Brasilien mellan 2003 och 2011. Han var den första vänsterpresidenten i landet på nästan ett halvsekel.

I slutet av hans tid som president visade mätningar att 83 procent av befolkningen ansåg att han hade gjort ett bra jobb.

Tusentals människor hade samlats för att skydda Lula från polisen. Många hade gärna sett att han inte lät polisen föra iväg honom utan ville fortsätta kämpa.
Bildtext Tusentals anhängare hade samlats utanför metallfackets byggnad för att skydda Lula från polisen. Många hade gärna sett att han fortsatte kämpa på fri fot och blockerade byggnaden också då Lula försökte lämna den.
Bild: EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA JR

Bland annat Barack Obama kallade honom skämtsamt för den mest populära politikern på jorden.

Lula har bibehållit sin popularitet och mätningar visar att han trots korruptionsdomen var överlägsen förhandsfavorit i presidentvalet i oktober.

Hävdar juridisk kupp

Han och hans anhängare menar att domen mot honom är politiskt motiverad och bara är ett sätt att försöka förhindra att han deltar i valet.

Han och arbetarpartiet anklagar landets högerregering, ledd av Michel Temer, för en slags kupp som har utförts med stöd från landets ledande affärsmän och de mediebolag de äger.

Lulas fall ska ännu behandlas av högsta domstolen och han hade ansökt om att få vara på fri fot tills dess.

Ansökan fick ändå överraskande avslag, i strid med brasiliansk rättspraxis.

Det var avslaget som utlöste hela dödläget i Curitiba, och fick Lula att förskansa sig bland anhängare i metallfackets byggnad i staden.

Diskussion om artikeln