Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä vill inte godkänna frivilligarbete i aktiveringsmodellen

Från 2018
Juha Sipilä
Bildtext Statsminister Juha Sipilä är nöjd över att sysselsättningsgraden stiger.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Statsminister Juha Sipilä (C) vill öka på finansieringen av de utbildningar som krävs för aktiveringsmodellen. Däremot vill han inte godkänna frivilligarbete för att undgå nedsatt arbetslöshetsförmån.

Sipilä anser att antalet lediga arbetsplatser hela tiden ökar och att det finns företag som är färdiga att utbilda potentiella arbetstagare.

- Så här får vi reda på arbetslöshetens struktur. Om några år borde vi närma oss den strukturella arbetslöshetens gräns, säger Sipilä på statsministerns frågetimme.

Däremot vill han inte godkänna frivilligarbete som en aktiveringsform. I stället vill han att aktiveringen kan leda till långvariga arbetsförhållanden.

Som ett gott exempel lyfter han upp Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK:s arbetsförmedling.

Större variation i utbildningen

Sipilä öppnar för möjligheten att distansutbildning kunde räknas som en aktiveringsform. Han vill också öka finansieringen för utbildning.

- Sysselsättningsgraden ökar i hela landet. För att takten ska hålla kunde vi i samråd med företag utbilda arbetstagare direkt till lediga arbetsplatser.

Sipilä anser att man nu uppnått det man ville med konkurrenskraftsavtalet. Åtgärderna har varit i linje med det som staten krävt.

- Skattesituationen är överraskande god. Arbetslöshetsutgifterna minskar och intäkterna ökar. Statsföretagens värde har också ökat under regeringsperioden, och med de pengarna har vi till exempel stött bioekonomin, säger Sipilä.

Diskussion om artikeln