Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland vidare i Davis Cup – Ruusuvuori igen hjälte i Tali: "Helt otroligt"

Från 2018
Uppdaterad 16.04.2018 15:16.
Emil Ruusuvuori.
Bildtext Emil Ruusuvuori hör till den finländska tennisens framtidshopp.
Bild: Lehtikuva

Emil Ruusuvuori trivs på Talis tennisbana. Efter futures-segern i höstas avgjorde han nu Davis Cup-mötet mellan Finland och Litauen.

Ställningen i Davis Cup-mötet mellan Finland och Litauen var 2–2 då Emil Ruusuvuori och Laurynas Grigelis klev in på centercourten framför slutsålda läktare i Tali i Helsingfors.

Ruusuvuori är rankad på 592:a plats i världen medan Grigelis är på 217:e plats. För några veckor sedan förlorade Ruusuvuori mot Grigelis i en turnering i Frankrike och i dag blev det dags för revansch.

Efter ett jämnt första set, som den 19-årige finländaren vann med 7–5, var Ruusuvuori klart bättre i andra set som han tog hem med 6–2 efter att ha vunnit de fyra sista gamen. Matchen slutade med ett dubbelfel av Grigelis.

”Helt otroligt”

Ruusuvuori, som nu spelade Davis Cup för tredje gången, hade redan i går pressat Litauens stjärnspelare Ricardas Berankis (84:a på världsrankningen) till tre set och i dag blev han den hyllade hjälten efter att ha spöat en betydligt mer rutinerad motståndare.

– Känns helt otroligt! Att vinna framför en hemmapublik som har hejat på oss från början till slut gör det ännu skönare.

Emil Ruusuvuori.
Bildtext Emil Ruusuvuori.
Bild: Lehtikuva

Segern över Grigelis är en av Ruusuvuoris tuffaste skalper i karriären. Den tog han efter en imponerande insats och utan att tappa sin serve en enda gång.

– Det var en jättebra match av mig. Jag spelade bra tennis hela tiden. Serven fungerade bra och han var bara en gång nära att bryta.

I november skrällde Ruusuvuori genom att vinna futures-turneringen i Tali efter att ha fått ett wildcard till tävlingen. Banorna är annars också bekanta för Ruusuvuori som inledde sin proffskarriär i början av året.

– Det här en min hemmaklubb och jag har tränat här i många år. Banan passar mig bra. Dessutom är det sällan som jag får chansen att spela framför hemmapubliken vilket ger en extra gnista.

Egypten nästa

I september åker Finland till Egypten för att kvala om en plats i den första divisionen i Davis Cup. Just nu spelar Finland i den euro-afrikanska gruppen i andra division.

Det är frågan om den tredje högsta nivån i Davis Cup där Finland har hållit till de sex senaste åren.

Henri Kontinen och Harri Heliövaara.
Bildtext Henri Kontinen och Harri Heliövaara vann söndagens dubbelmatch i två raka set.
Bild: Lehtikuva

Nu verkar det ändå som om Finlands kurva skulle peka uppåt. Vid sidan av dubbelstjärnan Henri Kontinen och den stigande stjärnan Ruusuvuori är också Harri Heliövaara på gång.

Heliövaara, som redan har avslutat sin karriär en gång, har vunnit tre futures-turneringar den här säsongen och har också spelat vinnande tennis i Davis Cup.

– Just nu är vi ännu underdogs men om två år kommer det vara svårt att slå oss, menar Heliövaara som spelade tre matcher på två dagar.

Harri Heliövaara.
Bildtext Det går bra för Harri Heliövaara.
Bild: Lehtikuva

28-åringen, som tidigare haft svårigheter med att hålla kroppen i skick, är nu i fin form och har redan hunnit klättra in bland de 500 bästa både i singel- och i dubbelrankningen.

– Det är så skönt att spela tennis just nu. När jag går ut på banan så känns det som att motståndaren måste spela riktigt bra för att kunna slå mig. Det är den bästa känslan man kan ha.

Finland–Litauen: 3–2

Lördag:
Harri Heliövaara (ATP-453) – Laurynas Grigelis (ATP-251)
6–3, 1–6, 6–3

Ricardas Berankis (ATP-84) – Emil Ruusuvuori (ATP-592)
6–2, 6–7, 6–3

Söndag:
Kontinen / Heliövaara – Grigelis / Mugevicius
6–4, 7–6

Ricardas Berankis (ATP-84) – Harri Heliövaara (ATP-453)
6–2, 6–3

Emil Ruusuvuori (ATP-592) – Laurynas Grigelis (ATP-251)
7–5, 6–2

Diskussion om artikeln