Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Viktor Orbán och Fidesz sitter kvar vid makten i fyra år till

Från 2018
Personer som stöder Fidesz demonstrerar i Budapest
Bild: EPA/Laszlo Beliczay

Prognoserna som förutspådde att det regerande partiet skulle fortsätta göra det, fick rätt. Fidesz och Viktor Orbán tog en storseger i det ungerska parlamentsvalet, trots att oppositionen hade hoppats på en omfördelning av makten.

Premiärminister Viktor Orbán gav sitt segertal när det stod helt klart att valresultatet utfallit i Fidesz favör.

- Det här är slutet på en lång kamp, sa Orbán, Vi har skapat en möjlighet att tillsammans försvara Ungern.

Orbán avslutade sitt tal med orden Soli deo gloria, ära vare Gud allena, och sjöng sedan en äldre, ungersk millitärvisa, Kossuth Lajos, tillsammans med åskådarna.

Fidesz var oslagbara på landsbygden medan oppositionen vann endast enstaka valkretsar, som huvudstaden Budapest.

Lång väntan på resultat

När de preliminära siffrorna började trilla in kring midnatt, finsk tid, med 64 procent av rösterna räknade, hade Fidesz fått 49.15 procent av rösterna, medan det största oppositionspartiet Jobbik fick strax under 20 procent. Det socialistiska MSZP kammade hem strax under 12 procent. De grönas LMP fick 6,65 procent. De här siffrorna justerades något i takt med att rösterna kom in, men utan att påverka slutresultatet nämnvärt.

Jobbiks starke man, Gábor Vona, meddelade att han kliver ned som ledare för partiet efter valresultatet. Även det socialistiska partiets MSZP:s partiledare Gyula Molnár, meddelade att han avgår.

Valresultatet dröjde på grund av det höga valdeltagandet, många vallokaler registrerade fortfarande väljare som stått timmar i kö, långt efter att den officiella tiden gått ut.

Valdeltagande hade på förhand förväntats bli det högsta på 20 år, och de senaste siffrorna från valmyndigheterna ger ett deltagande på 68,8 procent. Vissa källor anger uppemot 72 procent.

Två tredjedelars majoritet - eller mer

Med 98,5 procent av alla röster räknade hade Fidesz och samarbetspartiet kristdemokraterna KNDP lyckats samla ihop 133 platser av 199 i parlamentet

Med det resultatet får Fidesz och KNDP en så kallad ”supermajoritet”. Det innebär att koalitionen har möjlighet att ändra grundlagen, med betydligt mindre möjlighet till motstånd från övriga partier.

Ändringar i grundlagen har gjorts tidigare av Fidesz tillsammans med sitt samarbetsparti, det kristdemokratiska KDNP, och har då väckt protester från oppositionen som emellanåt avstått från att rösta.

Diskussion om artikeln