Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrisk stats-tv: Missilattack mot syrisk flygbas

Från 2018
Uppdaterad 10.04.2018 16:33.
Bombräd mot T4-militärbasen i Homs.
Bild: Yle/Kartdata

En flygbas mellan Homs och Palmyra i Syrien har attackerats med missiler. Det uppger statliga syriska medier. USA nekar till att ligga bakom attacken.

Enligt syrisk stats-tv och den statskontrollerade nyhetsbyrån Sana har flygbasen T4 ungefär 100 kilometer utanför Homs attackerats med flera missiler. Syriskt luftvärn har besvarat attacken.

Enligt Sana lyckades luftvärnet skjuta ner åtta av missilerna, men enligt obekräftade rapporter ska totalt ett tjugotal missiler ha avfyrats mot flygbasen.

Flera människor ska ha dödats och sårats i anfallet. Enligt Syriska människorättsobservatoriet dödades åtminstone 14 militärer i anfallet, bland dem också iranier.

Attacken kommer dagen efter att USA:s president Donald Trump fördömde lördagens misstänkta kemvapenattack i staden Douma och hotade med att Syriens ledning och dess uppbackare Ryssland och Iran kommer att få betala ett högt pris för attacken.

USA:s försvarsministerium Pentagon förnekar att USA skulle ligga bakom attacken.

- För närvarande utför försvarsministeriet inte flygräder i Syrien. Emellertid fortsätter vi att noggrant bevaka situationen och stödja de pågående diplomatiska ansträngningarna för att ställa dem som använder sig av kemvapen till svars, i Syrien och på andra håll, säger Pentagons talesman Christopher Sherwood.

Israel ligger bakom attacken?

På Twitter tror flera Mellanösternkännare att det är Israel som ligger bakom attacken. Bland dem Hassan Hassan.

Hassan Hassan är en respekterad amerikansk författare och journalist av syriskt ursprung.

Israel anklagar Syrien för att låta det iranska revolutionsgardets specialstyrka Al-Quds driva T4-flygbasen utanför Homs.

Israeliska medier uppger dessutom att en drönare som åkte in israeliskt luftrum nyligen skickades ut just från den här flygbasen.

Israel har slagit till mot mål i Syrien flera gånger under det pågående kriget där. Också T4-flygbasen har varit föremål för åtminstone en israelisk flygattack tidigare.

FN ska diskutera den missänkta kemvapenattacken

FN:s säkerhetsråd ska samlas till en extra session senare på måndagen för att diskutera lördagens misstänkta giftgasattack i Douma, i östra Ghouta.

USA:s president Donald Trump och hans franske kollega Emmanuel Macron talade med varandra i telefon sent på söndag kväll. Enligt ett gemensamt uttalande fördömer de tillsammans kemvapenattacken i Douma och utlovar ett starkt, koordinerat svar på den.

Källor: Reuters, AP, AFP, Haaretz, Twitter