Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hejdå fosterlandet: hälften av finländarna mellan 18 och 35 redo att flytta utomlands

Från 2018
Uppdaterad 09.04.2018 11:10.
Euroopan unionin lippu.
Bildtext Finländarna, speciellt de under 35 år, är väldigt beredda att flytta utomlands (44 procent) och väldigt EU-vänliga (71 procent).
Bild: Janne Lindroos / Yle

En färsk undersökning från de högutbildades centralorganisation Akava visar att 44 procent av finländarna mellan 18 och 35 år ser det som sannolikt att de flyttar bort från Finland. Orsaken är bättre karriärmöjligheter.

Internationaliseringen av millennialerna, personer födda från början av 80-talet till slutet av 90-talet, är hög, visar undersökningen. Förutom att nästan hälften av de svarande såg det som sannolikt – en spännande detalj att det är sannolikt till skillnad från till exempel möjligt – att de kommer flytta utomlands,
svarade också 71 procent att EU-medlemskap är viktigt.

- Det internationella är för många högskoleutbildade unga en självklar del av arbetslivet och ett viktigt sätt att utveckla sitt eget kunnande, säger Akavas expert Miika Sahamies.

Av de mellan 18 och 35 år är det bara 21 procent som med säkerhet inte tror att de kommer att flytta utomlands.

Bland landets äldre är situationen en annan. Hela tre fjärdedelar av de mellan 36 och 65 ser det som osannolikt att de flyttar utomlands.

En fjärdedels miljon finländare har åkt på Erasmus

- Väldigt få känner att de är tvungna att flytta utomlands. Speciellt män och högskoleutbildade ser en flytt utomlands som en möjlighet, säger Sahamies.

Enligt Sahamies är det inte så konstigt att unga vuxna har en väldigt lätt inställning till EU, omvärlden och tanken på att flytta "dit". Ungefär hälften av utbytesprogrammen och andra internationella samarbetsprogram går genom EU:s Erasmus-program, och över 235 000 finländare har använt sig av programmet under de drygt 30 år det har funnits.

- Man kan tänka sig att det internationella kunnande som man ackumulerat under studietiden börjar synas nu, och ännu mer i framtiden, säger Sahamies.

Behövs mer i motsatt riktning

55 procent av de svarande ansåg att det behövs mer internationell arbetskraft till Finland i framtiden för att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga.

Finländare kan själv föra med sig kunnande vid eventuell återflyttning men behovet anses stort för också ny inflyttning.

Akavas rapport kan du läsa här: Kansainvälisyys on monelle millenniaalille itsestäänselvyys.

Undersökningen utfördes av Aula Research och med fokus speciellt på högskoleutbildade. 1003 18-35-åringar med högskoleexamen eller som ännu studerar på högskola deltog, och en parallellundersökning utfördes med 627 deltagare i åldersgruppen 36-65.

Uppdaterad 11:10 med förtydligande om undersökningens svarande.

Diskussion om artikeln