Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lännen media: Myndigheterna tjänar miljoner på att sälja personuppgifter

Från 2018
Uppdaterad 09.04.2018 13:40.
Trafiksäkerhetsverket Trafis logotyp och ordet Trafi på vit botten
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Myndigheterna säljer personuppgifter – även personnummer – till bland annat Fonecta, bilaffärer och besiktningsföretag, skriver Lännen Media. Var och en kan själv förbjuda att uppgifterna säljs i marknadsföringssyfte.

Till exempel sålde Befolkningsregistercentralen personbeteckningar för 10,5 miljoner euro i fjol. Trafiksäkerhetsverket Trafi sålde uppgifter för cirka 2 miljoner euro i fjol.

Myndigheterna har laglig rätt att sälja finländarnas uppgifter, bland annat personnummer, i marknadsföringssyfte. EU:s nya dataskyddsförordning som träder i kraft i maj kommer inte att påverka det på något sätt, skriver Lännen Media.

Enligt Trafi säljs uppgifterna för att affärslivet ska ha nytta av dem. Var och en kan själv förbjuda att uppgifterna säljs vidare.

Uppgifterna kan också säljas vidare av dem som köper dem

Personuppgifterna säljs både till den offentliga och den privata sektorn. Trafi säljer uppgifter till exempel till bilaffärer, besiktningsföretag och Fonecta. Befolkningsregistercentralen säljer uppgifter till bland annat banker, inkasseringsbyråer och företag som Fonecta och Bisnode Marketing.

Enligt Befolkningsregistercentralen kan uppgifterna också säljas vidare av samarbetspartnerna. Noora Kallio vid Befolkningsregisterförbundet säger till Lännen Media att man har tagit hänsyn till dataskyddsaspekterna i avtalen med samarbetspartnerna.

Diskussion om artikeln