Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dåligt utbud på hotell gör att Airbnb välkomnas av de östnyländska kommunerna

Från 2018
Airbnb i Borgå
Bildtext I Östnyland hyr många ut småhus och lägenheter via Airbnb.
Bild: Yle/ Robin Halttunen

Många resenärer bor hellre privat än på hotell. I Östnyland gästas Airbnb-värdar bland annat av affärsmän och ryska turister. Kommunerna ser tjänsten som ett välkommet komplement till nuvarande inkvarteringsmöjligheter.

Tre kilometer utanför Borgå centrum hyr Klaus Mattheiszen ut ett litet torp omgärdat av en vacker landsbygdsidyll. Platsen heter Stengård och härstammar från 1700-talet.

Mattheiszens har haft Airbnb här i två och ett halvt år. Resenärerna kommer från världens alla hörn.

- En stor del av resenärerna flyger till Finland, men vill inte ta in på hotell nära flygplatsen. De fortsätter ofta sin resa efter någon dag. Det kan vara turister som sedan reser runt Finland. Från Ryssland kommer sådana som vill fira ett långt veckoslut, säger Mattheiszen.

Airbnb i Borgå
Bildtext Klaus Mattheiszen i torpet.
Bild: Yle/ Robin Halttunen

I storstäder som Barcelona, Berlin, London och Paris är det ofta studenter, tågluffare och stadsturister som väljer Airbnb som ett förmånligt inkvarteringsalternativ.

Städerna erbjuder sevärdheter, men också trendigt kulturutbud. Allt från gallerier, teatrar, fotbollsmatcher till restauranger och nattklubbar lockar.

Förmånligt boende och unika upplevelser är det som gäller för de turister som väljer det här alternativet i Borgå, säger Jan-Christian Forsman, marknadsföringsplanerare vid Borgå turistinformation.

- Airbnb är nog efterfrågat. Vi har en ganska dålig situation med hotell i Borgå just nu. Vi har vissa aktörer som kända och bra, men i allmänhet är efterfrågan stor. Jag tror att verksamheten är en viktig del av hela lösningen, att folk stannar över natten här när det finns möjligheter till det.

hotellet pariisin ville i borgå
Bildtext Det är rätt ont om hotell och värdhus i Östnyland.
Bild: Yle/Stefan Härus

Bor du hemma hos någon som råkar bo i Gamla stan så är läget också en viktig del av upplevelsen. Det finns inte många andra möjligheter att annars övernatta där, säger Forsman.

- Det mest positiva med Airbnb är att du får en unik upplevelse av en stad som Borgå. Du ser den på ett annorlunda sätt än från ett vanligt hotell. Du kommer nära en riktig Borgåbo när du bor hemma hos någon.

Airbnb i Borgå
Bildtext Airbnb är efterfrågat i Borgå, säger Jan-Christian Forsman.
Bild: Yle/ Robin Halttunen

Söker lugn och ro

Klaus Mattheiszens gäster har ofta ett klart syfte med sina resor. De söker lugn och ro ute på landsbygden.

Gårdsbyggnaden vi befinner oss i är cirka 40 kvadradmeter stor och kallas Torpet. Den har tre rum, inklusive två fungerande vedspisar som eldas i vid behov innan gästerna anländer.

- Vi hade just ett par från Shanghai som undrade hur vi kan bo så här när de har det så trångt. De har små bostäder och bor i 20- eller 30-våningshus.

Airbnb i Borgå
Bildtext Vedspisen i köket eldas när det är kyligt ute.
Bild: Yle/ Robin Halttunen

Majoriteten av gästerna är kring 40 år, men även unga i 25-årsåldern hittar till torpet.

- Fastän de har varit unga människor så har de ett mål med sin vistelse. Det kan vara arkitektstuderande eller konstnärer som vill teckna och måla.

Alla som jag har pratat med har sagt att de är leda på hotellivet

Största delen av gästerna är par, men också affärsmän som reser på egen hand.

- De stannar ungefär en vecka och jobbar härifrån. Precis alla som jag har pratat med har sagt att de är leda på hotellivet.

Grupper som söker efter ett ställe att fira svensexan eller födelsedagen på är däremot inte välkomna.

- När du reserverar en bostad via Airbnbs sidor på nätet så har varje bostad sina regler. Det här stället har ett krux i rutan för inga fester. Ibland har någon frågat om de kan ta med sina gäster när de skulle ha något kalas, men vi har principen att det här inte är eller blir ett festställe. Här vilar man upp sig och njuter av naturen och landskapet.

Kulturskillnaderna väldigt små

Mysfaktorn är i torpet hög och att träffa människor från olika länder är något Klaus Mattheiszen uppskattar stort. Och kulturskillnaderna är sist och slutligen väldigt små.

- Det är klart att olika nationaliteter har sina egna seder och sätt. Nästan alla som har kommit hit lägger märke till att jag tar av skorna när jag bokar in dem här. Då blir det lite shupi-shupi-shupi och då märker jag att de diskuterar om de också ska ta skorna av sig.

Det är vänskapliga kontakter som känns ärliga och inte bara är småprat

Gäster bjuder ofta in värdparet till sina hem i till exempel Frankrike. Det är vänskapliga kontakter som känns ärliga och inte bara är småprat för att vara vänlig, betonar Mattheiszen.

- Det är härliga kontakter och ibland skulle man vilja vistas längre med dem, men de har ju kommit för att vila så då får man backa tillbaka fastän man skulle vilja berätta mera om Finland och Borgå.

Airbnb i Borgå
Bild: Yle/ Robin Halttunen

Med inkvarteringen har Mattheiszen samtidigt fått möta egna förutfattade meningar om folk från andra länder. Erfarenheterna är hittills enbart positiva.

- Vi har ganska många ryska gäster och de är härliga människor. De hälsar med båda händerna och tittar en rakt i ögonen. De är öppna och glada när de får bo här ett par nätter. Det var en positiv överraskning för mig.

Respons på nätet

I samband med en bokning uppger den som använder Airbnb sitt namn, telefonnummer och sin e-postadress. Uppgifterna är konfidentiella.

Om en gäst eller värd till exempel stökar ner eller beter sig illa nämns det inledningsvis i den respons som skrivs på på nättjänstens sida efter ett besök.

Airbnb i Borgå
Bildtext Hälsningar till värden skrivs i gästboken.
Bild: Yle/ Robin Halttunen

Responsen är offentlig och kan läsas av alla användare. Det innebär i praktiken att en värd som missköter sin uppgift mycket snabbt kommer att förlora kunder.

Klaus Mattheiszen har inte hört om att någon i Östnyland skulle ha misskött sig eller på något sätt försökt lura gästerna. Om man misstänker fusk ska man omedelbart kontakta organisationen Airbnb som utreder saken.

Kommunerna välkomnar privata initiativ

Airbnb-tjänsten har väckt starka reaktioner i flera storstäder.

Hotellbranschen anklagar privatpersoner för att stjäla deras kunder. Fastighetsbolag ondgör sig över att det springer främmande i trapphusen.

Och folk som står i bostadskö anklagar bostadsägare för att hyra ut lägenheter till turister i stället för ortsbor.

Städerna Borgå och Lovisa samt Sibbo kommun ser dock privata inkvarteringar som ett välkommet komplement till de nuvarande övernattningsalternativen.

En telefon som visar appen airbnb.
Bild: Mostphotos \ http://noppz.com

Näringschefen i Sibbo, Elina Duréault, säger att privat logi behövs eftersom kommunen saknar hotell och antalet rum och frukost är väldigt få.

Antalet tillgängliga objekt varierar efter årstid. I april 2018 ger en snabb sökning ett tiotal lägenheter eller egnahemshus för uthyrning per kommun.

Kommunerna informerar turisterna

Det finns inget direkt samarbete mellan kommunernas turistenheter och Airbnb-värdar.

Klaus Mattheiszen kunde tänka sig att turistinformationen skulle kunna ha en lista på värdar som turister kan leta efter på telefonen.

Lovisa stads turistsekreterare Lilian Järvinen
Bildtext Lilian Järvinen hjälper turister att hitta boende i Lovisa.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Enligt turistsekreterare Lilian Järvinen finns det ett flertal Lovisabor som hyr ut via Airbnb. Staden informerar turister om vilka andra inkvarteringar som finns förutom hotell och camping.

Värdskapet kräver mycket jobb

I fjol hade Klaus Mattheiszen omkring 200 bokningar. Det är ungefär vad som krävs för att det ska vara ekonomiskt lönsamt.

- Man kan inte säga att man förtjänar myckert med att ha en liten stuga. Timlönen blir några euro med allt som måste göras.

I Finland räknas uthyrningsverksamheten som kapitalinkomst. Kapitalskattesatsen är 30 procent och för den del som överskrider 30 000 euro är skattesatsen 34 procent.

Euromynt i en öppen handflata.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

- I många länder är det skattefritt upp till en viss summa. Det känns lite orättvist. Här i Finland vill en liten människa ha lite korv på brödet, men skattemyndigheterna tar nu halva korven.

Om en kund betalar låt oss säga 64 euro för en natt får värden efter provision och beskattning för så kallad delningsekonomi cirka 42 euro i handen. Värden står för alla kostnader som verksamheten för med sig.

Klaus Mattheiszen har inte själv erfarenheter av att bo på Airbnb, men kan bra tänka sig det nästa gång familjen reser utomlands. Men samtidigt har lusten att resa minskat i och med övernattningsverksamheten.

Airbnb i Borgå
Bild: Yle/ Robin Halttunen

- Om någon tänker öppna eget Airbnb så måste jag säga att det är faktiskt jobbigt. Om du inte jobbar så får hela världen läsa det på nätet. Du måste städa, torka damm, dammsuga och föra ut mattorna, tvätta toaletten, byta lakan, se till att det finns kaffe och té, att kylskåpet är tvättat och att allt fungerar.

Däremot har Jan-Christian Forsman goda erfarenheter av Airbnb.

- Några gånger när jag har varit ut på resa så har jag provat på det bara för att prova. Jag har alltid haft goda erfarenheter. Det har varit roligt och väldigt bra service. Man upplevelser en stad på ett helt annat sätt och med lite tur får man med sig en turistguide som visar staden.

Diskussion om artikeln