Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Väldigt tråkig utveckling", säger kungen i sin kommentar om krisen inom Svenska Akademien

Från 2018
Kung Carl XVI Gustaf
Bild: EPA/FELIPE TRUEBA

Svenska Akademins högsta beskyddare, Kung Carl XVI Gustaf, har nu uttalat sig för första gången om den kris som uppstått.

Kung Carl XVI Gustaf säger att Svenska Akademin är en väldigt viktig institution och att han håller sig informerad om utvecklingen. Han konstaterar att det är en väldigt tråkig utveckling som uppstått.

- Jag hoppas att vi kan lösa dom på något sätt, alla problem är ju till för att man ska kunna lösa dom. Det tror jag vi gör förr eller senare, låt det bara ta lite tid.

Det rådde stor oenighet och det krävdes många omröstningar

Ledamoten Sture Allén säger att det fanns en stor oenighet inom Svenska Akademien vid den omröstning som gällde huruvida poeten Katarina Frostenson skulle uteslutas ur akademien.

Sture Allén säger till Sveriges Radio att det behövdes flera omröstningar för att få fram ett resultat. Resultatet blev att Frostenson inte skulle uteslutas ur Svenska Akademin.

Katarina Frostenson är gift med den så kallade kulturprofilen som har anklagats för sexuella övergrepp. Hon är också delägare i hans kulturverksamhet som fått bidrag av akademien.

Inom Svenska Akademien har det också funnits misstankar om läckor gällande mottagare av Nobelpris.

Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Gamla stan i Stockholm
Bild: imago/imagebroker/ All Over Press

Åtta röstade emot en uteslutning av Frostenson

De åtta som röstade emot en uteslutning av Frostenson var Bo Ralph, Kristina Lugn, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Tomas Riad, Sture Allén, Jayne Svenungsson och Horace Engdahl.

De skriver nu ett öppet brev i Svenska Dagbladet (kräver inloggning) och förklarar varför de röstade som de gjorde.

”Uteslutning av ledamot är en unik åtgärd i Akademiens historia och har bara tillämpats en gång tidigare, 1794, och då mot en ledamot som i sin frånvaro i juridisk instans hade dömts till döden för konspiration.”

"För att utesluta en ledamot ur Svenska Akademien, därtill en ledamot som inte juridiskt åtalats eller straffats för någonting, krävs kort sagt mycket starka skäl. Efter moget övervägande kunde vi inte finna att skälen för uteslutning, därtill i en mycket snabbt genomdriven omröstning, var starka nog."

Tre ledamöter hoppade av i fredags

I fredags - dagen efter omröstningen - valde tre ledamöter, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, att lämna sina uppdrag inom akademien.

De ansåg att de inte kan försvara de beslut som hade fattats, och de konstaterade att det länge har funnits problem som inte har lösts.

En spricka har uppstått i Svenska Akademien.

Svenska Akademien sammanträdde i Stockholm i december 2011.
Bildtext Här samlas Svenska Akademien till möte 20.11.2011.
Bild: EPA/HENRIK MONTGOMERY

Verksamhet höljd i dunkel

Sture Allén konstaterar att det finns en modell som har fungerat i över 200 år och att man inte utan vidare ska kasta bort den. Nu pågår ett arbete där man ser över arbetssättet inom akademien, säger Allén.

Svenska Akademien instiftades 1786 med uppgift att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Finansiering kommer dels via privata donationer och dels via skattepengar.

Akademien delar bland annat ut litterära pris, bland annat Nobelpriset i litteratur, och upprätthåller Svenska Akademiens ordlista.

- Svenska Akademien är helt central i det litterära livet, för kulturlivet och för språket, säger litteraturvetaren Agneta Rahikainen.

Svenska Akademien följer uråldriga statuter.

Rahikainen tycker att det är problematiskt att institutionens verksamhet delvis är höljd i dunkel.

- De väljer medlemmar på livstid och det finns ingen transparens i deras ekonomi, konstaterar Rahikainen.

Källor: Svenska Dagbladet, Sveriges Radio

Diskussion om artikeln