Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Extremhögern ordnade konferens i Finlands äldsta restaurang – nu pågår en intensiv kamp om stjärnor på Facebook

Från 2018
Restaurang Kaisaniemi.
Bildtext Restaurang Kaisaniemi ligger mellan bangården och Kajsaniemiviken. Restaurangen öppnade 1827 och har funnits i samma byggnad sedan 1839. Den anses vara Finlands äldsta restaurang.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Restaurang Kaisaniemi i Helsingfors inhyste på söndagen en konferens för vita nationalister. Det här har lett till uppmaningar om bojkott och en kamp på Facebook om hur många stjärnor restaurangen är värd. Restaurangens vd säger att man inte tar ställning till kundernas politiska åsikter.

Yle Huvudstadsregionen berättade tidigare om den internationella konferensen om monokultur. Konferensen samlade talare från flera olika länder men den gemensamma nämnaren för dem är vit nationalism. Vit nationalism går ut på att skapa en vit homogen stat.

En av talarna på konferensen var en lokalpolitiker från Sannfinländarna, Nico Saramo, som anser att finländare alltid är vita.

Var konferensen ska hållas var länge hemligt, men nu visar det sig att den ordnades i restaurang Kaisaniemi. Det här bekräftar Timo Hännikäinen, en av arrangörerna, för Yle Huvudstadsregionen.

"Restaurangen gav en värdig inramning till konferensen"

– Vi beslöt att arrangera evenemanget i restaurangen eftersom det var det mest lämpliga i förhållandet mellan pris och kvalitet. Vi hade också några andra alternativ, säger Timo Hännikäinen, chefredaktör för nättidningen Sarastus, som är en samlingsplats för högerextrema.

Enligt Hännikäinen var det ingen som sade nej till att inhysa konferensen.

– Restaurangen gav en värdig inramning till konferensen då det är Finlands äldsta restaurang. Dessutom är läget centralt, säger Hännikäinen.

Har antingen fått en eller fem stjärnor på Facebook

Antifascistiska nätverket Varisverkosto uppmanade på söndagen personer att ge respons till restaurang Kaisaniemi för att den inhyste konferensen.

Under det senaste dygnet har det på restaurangens Facebooksida skrivits några hundra recensioner där personer endera gett en eller fem stjärnor. De som gett en stjärna hänvisar till att konferensen ordnades i restaurangen medan de som gett fem till exempel skrivit "En fin restaurang, där alla kunder är lika mycket värda".

Mika Hult, vd för H & H Catering som driver restaurang Kaisaniemi, säger till Yle Huvudstadsregionen att restaurangen har fått en del respons, både negativ och positiv, för att konferensen hölls där.

Han vill inte ta ställning till responsen utan konstaterar att alla har rätt att yttra sig.

Hult säger att restaurangen enbart erbjuder sin service och han känner inte till den ideologi som konferensdeltagarna förespråkar.

Han berättar att ett bokförlag närmade sig restaurangen för att boka lokalen. Enligt uppgift handlar det om ett förlag som kopplas till nättidningen Sarastus.

"Var inte först medvetna om konferensens innehåll"

Var ni medvetna om att det handlar om en högerextrem konferens där man diskuterar vit nationalism?

– Nej, vi var inte medvetna om konferensens innehåll. Först när konferensen närmade sig framkom det vad den går ut på och hurdana föreläsare som kommer. Men det här framkom först ett dygn innan konferensen, säger Mika Hult, som själv var på plats under konferensen för att jobba.

Om ni på förhand hade varit medvetna om att det handlar om en etnonationalistisk konferens där man pratar om vit övermakt hade ni då varit redo att hyra restaurangen åt konferensen?

– Vårt huvudsyfte är att servera mat och dryck åt våra kunder, oberoende av hudfärg, kultur eller politisk åsikt, även om det handlar om extremhöger eller extremvänster. Vi tar inte ställning till kundernas politiska åsikter.

– Restaurangens uppgift är inte att ta ställning men restaurangen bör se till att en tillställning är saklig. Om vi upptäcker till exempel hakkors bör de tas bort omedelbart.

Vad anser du själv om extremhögern eller vit nationalism?

– Jag är absolut inte högerextrem. Jag är obunden. Men jag vill lyfta fram mötesfrihet och yttrandefrihet, som gäller alla.

Finns det då någon organisation som ni inte hyr ut till?

– Vi vill inte ha som kunder sådana grupperingar som kränker kön, barn eller djur. I så fall skulle vi bestämt säga nej.