Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Facebook har länge lovat ta bättre hand om användarnas data – nu ska Mark Zuckerberg förklara för kongressen hur 87 miljoner användares uppgifter kunde läcka

Från 2018
Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Bild: EPA/PETER DaSILVA

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg vittnar inför USA:s kongress den här veckan. Han kommer bland annat att tvingas förklara hur det var möjligt att data om 87 miljoner Facebook-användare kunde läcka ut, och vad bolaget kommer att göra för att förhindra liknande problem i framtiden.

Utfrågningen inför kongressens överhus, senaten, börjar på tisdagen strax efter klockan 21 finsk tid.

Det blir ett viktigt och efterlängtat tillfälle att belysa frågan om användarnas integritet på internet.

Facebook har upprepade gånger lovat värna om användarnas data, för att sedan ändå i längden nedprioritera de här satsningarna.

Kongressen har också tidigare bett Zuckerberg att vittna men han har då nekat till att göra det. Nu har pressen på Facebook och dess grundare ändå blivit så stor att han uppenbarligen inte kunde säga nej.

Man har redan gjort en del

För att förekomma en del av kritiken så har Facebook redan tillkännagivit ändringar i sin reklampolitik som bolaget menar att kommer att göra det svårare att skapa falska konton och svårare att komma med mycket partiska inlägg.

Politiska annonsörer måste till exempel verifiera sin identitet och var de befinner sig.

Bolaget har också lovat flera andra förändringar för att skydda användardata bättre - vissa av dem har man redan utfört.

Många olika frågeställningar

Senatorerna väntas ha många frågor att ställa Facebook, bland annat kring dess roll i att sprida desinformation i samband med det förra amerikanska presidentvalet.

Men man vill säkert också grilla Zuckerberg om många andra frågor kring hur Facebook skyddar sina användare.

Senator John Neely Kennedy säger till exempel till tidningen Washington Post att användare kanske borde ha rätt att bättre kontrollera de data som Facebook samlar in om dem.

Mer förebyggande?

Vad utfrågningen i kongressen kommer att leda till är inte klart ännu i det här skedet, men åtminstone kan man vänta sig krav på att Facebook ska vara mer förebyggande i att hantera olika slags hot mot användarna och deras data, så att man inte tvingas reagera först när något illa redan har inträffat.

Propaganda och hatfulla meddelanden kunde till exempel blockeras mer än i dag.

Om du ser på hur mycket regler det finns kring reklam på tv och i tidningar, så är det inte klart varför det är mindre reglerat på nätet

― Mark Zuckerberg

Zuckerbergs vittnesmål kan också leda till striktare regler för Facebook och hela teknikbranschen i USA. Hans erkännanden om Facebooks missöden med användardata anses av många lagstiftare vara ett perfekt tillfälle att skärpa lagstiftningen.

Mark Zuckerberg kommenterade också nyligen i en tv-intervju för CNN att Facebook välkomnar mer reglering av digital reklam, om det skulle bli aktuellt.

– Om du ser på hur mycket regler det finns kring reklam på tv och i tidningar, så är det inte klart varför det är mindre reglerat på nätet. Det borde vara lika genomskinligt, sade han.

Samtidigt är en del förändringar redan på kommande nästa månad i och med att EU:s dataskyddsregler börjar tillämpas den 25 maj.

De reglerna har nämligen global betydelse för Facebook och andra teknikföretag, i och med att EU-medborgare skyddas av de här reglerna oberoende av i vilket land de bor i.

Diskussion om artikeln