Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Hur länge tar det att bygga ett kryssningsfartyg?

Från 2018
En bild på fyra kryssningsfartyg på avstånd. Bilden har Yle Nyhetsskolans logo i högra övre hörnet.
Bild: Bild: Yle/Andy Ödman, kollage: Yle/Rose-Marie Dahlström

Har du någonsin funderat på hur länge det tar att bygga ett kryssningsfartyg? Nyhetsskolans reportrar ställde sex frågor till Mira Rajalakso som är kommunikationschef vid Archtech Helsinki Shipyard.

Hur länge tar det att bygga ett kryssningsfartyg?

Konstruktionen av ett medelstort kryssningsfartyg (prototyp) tar cirka 40 månader. (reds. anm. 40 månader är nästan 3,5 år)

Vilka material används för konstruktion?

- Kryssningsfartyget är gjort av järn. Andra material används huvudsakligen för foder (=synliga ytor) och endast för beläggningar (målar, tapeter, faner, stenar och så vidare.)

Ett kryssningsfartyg som håller på byggas.
Bildtext Det här fartyget är nästan klart och är snart redo för de stora haven.
Bild: Archtech Helsinki Shipyard

Vilka olika delar är kryssningsfartyget uppbyggt av?

- Först byggs stålblock, som sedan monteras i fartygets skrov. Skrovets "skelett" är monterat i olika skedenheter av skrov, maskiner, utrustning, och inredning och slangar, ledningar och kablar. Slutligen testas och distribueras hårdvara och system. Slutligen överlämnas kryssningsfartyget till kunden.

Ordlista

  • Prototyp = ett fartyg som inte tidigare byggts
  • Prefabricera = tillverka i förväg
  • Rederiet = sjöfartsbolag, fartygsbolag
  • Faner = tunna träskivor
  • GT = giga ton (1GT= 1000000000000kg)
  • Skrov = fartygskropp, fartygets "skelett"
  • Distribueras = sprida, dela ut

Hur många människor deltar i att bygga kryssningsfartyget?

- Antalet personer varierar beroende på byggfasen och byggnadsmetoden, men fartyget kan ha upp till 1500 personer samtidigt. Mycket av arbetet, särskilt inredningen av ett kryssningsfartyg (till exempel hytterna), är prefabricerat utanför fartyget. Prefabriceringsgraden har en betydande inverkan på antalet personer som arbetar samtidigt på kryssningsfartyget.

Ett kryssningsfartyg som håller på byggas. Fartygets propeller ska fästas.
Bildtext Det här fartyget är mitt i bygget och skall snart få sin propeller fastsatt.
Bild: Archtech Helsinki Shipyard

Hur mycket kostar kryssningsfartyget?

- Ett genomsnittligt kryssningsfartyg (väger ca. 100 000 GT) kostar 650 miljoner dollar, men priset varierar mellan 500 och 800 miljoner dollar beroende på den tekniska och arkitektoniska nivån på fartyget som bestäms av rederiet, liksom den målgrupp för vilken kryssningsfartyget marknadsförs.

Vad är det största fartyget ni har byggt?

- Det största fartyget på Helsingfors varv är för närvarande Carnival Miracle som väger 88500 GT (NB503). Dessa "Spirit"-seriefartyg byggdes i sex år mellan 1998–2004.

Det tar cirka 40 månader att bygga ett kryssningsfartyg och antalet personer som arbetar kan vara upp till 1500 personer. Samtidigt behövs det mycket annan arbetskraft. Priset på ett fartyg varierar från 500–800 miljoner dollar. Det finns många olika byggnadsskeden.

Artikeln är skriven av Fredrik Parvinen, Wilma Forsblom, Isak Carrero och Edvin Carlberg som går årskurs 8 i Winellska skolan i Kyrkslätt. Artikeln skrevs i samarbete med Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan.