Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Barkov tveksam, Raanta ett överraskningsnamn – här är NHL-finländarna som nu kan förstärka Lejonen

Från 2018
Uppdaterad 09.04.2018 22:26.
Aleksander Barkov och Antti Raanta.
Bildtext Vem behöver Lejonen mer, Aleksander Barkov eller Antti Raanta?
Bild: All Over Press / Collage: Yle

Rasmus Ristolainen, Jussi Jokinen och Markus Granlund tackar nej, men det finns fortfarande en drös NHL-finländare som kan förstärka VM-lejonen i maj. Yle Sporten listar spelarna som kan bli VM-aktuella efter att grundserien i NHL tagit slut.

Samtliga NHL-lag har spelat 82 matcher och slutspelsträdet har ristats i granit. Samtidigt står det också klart att flera finländare gjort sitt i toppligan – och därmed är tillgängliga för landslaget för VM i Danmark.

Flera spelare har redan tackat nej: Jussi Jokinen satsar på att tillbringa tid med familjen, klubbkamraten Markus Granlund vilar ännu på grund av en skada i vristen och Rasmus Ristolainen avslöjade för Iltalehti att han inte tänker ställa sig till förfogande för landslaget – också det på grund av skadeproblem.

Men det betyder ändå inte att Lauri Marjamäki blir helt utan förstärkningar, även om många av de tillgängliga NHL-finländarna kommer med stora frågetecken.

Målvakter

Antti Raanta, Arizona Coyotes
Ett namn som redan räknades ut. Raanta förväntades förhandla om ett nytt kontrakt över VM, men parterna överraskade och meddelade redan för några dagar sedan att man kommit överens om en förlängning.

Därmed kan en av NHL-säsongens absoluta blåvita målvaktsstjärnor vara ett stabilt namn för Marjamäki att kasta mellan stolparna – även om målvaktsavdelningen inte kommer att vara i det sämsta laget oberoende.

Antti Niemi, Montreal Canadiens
Stod mellan stolparna i 24 matcher för tre olika klubbar och noterades för en räddningsprocent på 91,1 för hela säsongen. Under sin tid i Montreal var Niemi klart starkare än under de sammanlagt fem matcherna i Florida och Pittsburgh – i den kanadensiska storstaden mäktade Niemi med en räddningsprocent på 92,9.

Det är ändå osannolikt att Niemi förstärker Lejontruppen i och med att målvakten inte har ett NHL-kontrakt för den kommande säsongen.

Harri Säteri, Florida Panthers
I och med att det finns kvalificerade målvakter till hands från framförallt KHL lär Säteri inte få en chans. Även om han skulle finnas på Marjamäkis lista löper Säteris kontrakt med Florida ut i sommar och målvakten lär därför inte ens vara intresserad av VM.

Försvarare

Julius Honka och Esa Lindell, Dallas Stars
På måndagen bekräftade Julius Honka att han kommer att klä på sig Lejondressen i VM. Esa Lindell menar däremot att han "sannolikt" står över turneringen.

Esa Lindell på isen.
Bildtext Esa Lindell har fått axla en stor roll i Dallas-försvaret.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Av duon skulle Lindell klart vara den vassare förstärkningen – åtminstone på basis av den gångna säsongen. Lindell noterades för hela 7+20 på 80 matcher, medan Honkas saldo stannade på fyra poäng på 42 spelade matcher.

Ville Pokka, Ottawa Senators/Belleville Senators (AHL)
Skickades till Ottawa från Chicago mitt under säsongen och har redan gett grönt ljus för ett eventuellt VM-deltagande. Har noterats för 31 poäng under den pågående AHL-säsongen (som faktiskt ännu pågår), vilket verkligen inte är fy skam för en back. Totalt har det blivit sju fullträffar så här långt under säsongen.

Petteri Lindbohm är skadad och inte tillgänglig.

Anfallare

Aleksander Barkov, Florida Panthers
Tvåa i den finländska poängligan med 27+51 på 79 matcher MEN stod över de sista omgångarna på grund av en skada. Den givna förstecenterns spelskick är därmed ett enormt frågetecken. Även om Barkov enligt klubbens läkare skulle vara ”fit for fight” är det också värt att komma ihåg att anfallaren snittade 22:04 på isen under den gångna säsongen.

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen firar mål.
Bildtext Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes
Duon som Lauri Marjamäki antagligen suktar efter. Har varken sagt A eller B om VM och har dessutom kontrakt för nästa säsong. Carolina kan ändå sikta på att förlänga med Aho redan nu, vilket i sin tur på samma sätt som för Honka kan påverka talangens vilja att spela för Lejonen.

Ahos saldo den gångna säsongen: 29+36=65. Teräväinens: 23+41=64.

Jesse Puljujärvi och Iiro Pakarinen, Edmonton Oilers
”Pulju” fick äntligen sin plats i Edmontons NHL-trupp, men noterades endast för 12+8 på 65 matcher. I fjol var han en av fyrverkeripjäserna i ett annars ganska grått VM-landslag, men har redan meddelat att han inte är superhajpad på att ställa upp i vår.

Pakarinens kontrakt tar i sin tur slut i slutet av juni och kommer således högst troligen inte att spela för landslaget.

Henrik Borgström, Florida Panthers
Slog till och stod för sitt första NHL-mål i den sista grundseriematchen under natten till måndag finsk tid. Tursamt nog för alla som vill se Borgström i landslagsdressen kommer inte heller Floridas AHL-partner Springfield Thunderbirds att ta sig vidare till Calder Cup-slutspelet.

Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens
12+9 på 66 matcher – men framförallt en lyckad vårtermin. Anfallarens Entry Level-kontrakt löper ut sommaren 2019, så kan också tvingas förhandla över VM.

Bonusspelare på kommande

Den första slutspelsomgången i NHL bjuder på flera blåvita toppmöten, vilket innebär att Lejonen kan få klassförstärkningar ännu före VM i Danmark kör igång den 4 maj.

Winnipeg och Minnesota möts redan i den första omgången, vilket innebär att antingen Patrik Laine och Joel Armia eller Mikko Koivu och Mikael Granlund åtminstone i princip blir tillgängliga för Lejontruppen.

Från matchparet Nashville–Colorado blir i sin tur antingen Pekka Rinne, Juuse Saros, Eeli Tolvanen och Miikka Salomäki eller glödheta Mikko Rantanen potentiella VM-förstärkningar.

Det fullständiga playoffschemat i NHL hittas här.

Diskussion om artikeln