Statsvetare: Storsegern i parlamentsvalet ger Viktor Orbáns politik ny legitimet
Viktor Orbáns framgångar visar att åtminstone delar av Ungern vill fortsätta med Fidesz i fyra år till.
Viktor Orbán och hans parti har drivit en konservativ politik som glidit allt längre åt högerkanten de senaste åren, vilket givit upphov till en nästan rockadliknande situation med största oppositionspartiet Jobbik.
Jobbik drev länge en hård främlingsfientlig linje, men under valkampanjen försökte man moderera sin framtoning för att röra sig mot det politiska mittfältet.
Oppositionen hade under valkampanjerna talat om att uppbåda gemensamma krafter och taktikröstning, men hade svårt att samarbeta. Olika försök gjordes, men lika ofta bytte man villkor för samarbetet och talade nedlåtande om andra partiers brist på kompromissvilja.
Mera av samma
Efter valet har nu två oppositionsledare avgått och i och med Fidesz klara vinst med 133 av 199 platser tillsammans med samarbetspartiet Kristdemokraterna, är nu fältet fritt för Viktor Orbán att driva den politik han vill med begränsat motstånd.
- Det som händer nu är att det blir mera av samma, säger statsvetare Sara Svensson vid centraleuropeiska universitetet i Budapest. Fidesz har nu fått svart på vitt att de efter två mandatperioder fått förtroende att fortsätta. De har fått enorm legitimitet, och kan nu i fortsättningen när de vill driva igenom något säga att ”vi har folket med oss”.
Det är till exempel populärt att tala om ”provinserna” när man talar om landsbygden i stan
― Sara Svensson om motsättningen mellan stad och landsbygd i Ungern.
Mycket av den kritik Viktor Orbáns styre har fått har handlat om det som andra länder, och även medborgare i det egna landet, uppfattar som en alltmer omfattande inskränkning av demokratiska friheter – en statligt kontrollerad press, ovilja att släppa in flyktingar, försök att kontrollera utbildningsväsendet genom att tillämpa politisk påverkan när man tillsätter högre poster, och en systematisk klappjakt på internationella frivilligorganisationer.
- Det har ju sagts av regeringen att det kommer att få konsekvenser, det här att de, enligt regeringen, har motarbetat Ungern och verkat för utländska intressen, säger Svensson. Så där finns det i dag en stor oro naturligtvis, och det är ganska troligt att det kommer att hända något där.
Hårda tider för ideella organisationer att vänta
Viktor Orbán har talat om att han ska göra upp räkenskaperna med sina motståndare och ideella organisationer som verkar inne i landet, i synnerhet de som stöds av George Soros.
Soros är en miljardär som donerat stora pengar till välgörenhet och för att ge folk utbildningsmöjligheter, och har blivit något av en nemesis för Viktor Orbán.
Tidigare i år kom ett lagförslag ”Stop Soros” som skulle begränsa möjligheterna för ideella organisationer på många plan. Förslaget vill bland annat lägga en hög skatt på mottagna donationer och bidrag i ett försök att strypa organisationernas ekonomi.
- Orbán har fört en intensiv kampanj mot de ideella organisationerna och har bland annat försökt hävda att de hjälper flyktingar olovligt, säger Csaba Csontos, talesperson för den ideella organisationen Open Society som grundats av Georg Soros.
Regeringen kan potentiellt, genom att ta till juridiska medel som Stop Soros, kontrollera vilken organisation som får syssla med vad, säger han, och kan reglera deras intäkter. I värsta fall kan det leda till att organisationer som inte har tillräckliga resurser blir tvungna att lägga ner.
En talesman för Fidesz sade under dagen att det kan bli aktuellt att behandla förslaget redan i maj. Det kan bli en första uppvisning i vad en supermajoritet kan göra med de kommande fyra åren.
EU kritiken fortsätter obehindrat
Viktor Orbán påtalade i sitt segertal att Ungern har valt sin egen väg, vilket är en indirekt pik mot Europeiska unionen som Orbán haft duster med under sin regeringstid, bland annat om flyktingkvoter.
Man ska komma ihåg att EU har andra problem också, så det beror på hur mycket energi de andra länderna har att ägna åt Ungern
― Sara Svensson
Sympatiserande politiker i andra länder, som i exempelvis Polen kan ta, och har tagit, inspiration av Viktor Orbáns stil att gå emot EU:s krav om de inte passar.
Men Sara Svensson tror inte på att det kommer att komma några starkare åtgärder från EU-håll i det här läget.
- Man ska komma ihåg att EU har andra problem också, säger Svensson, så det beror på hur mycket energi de andra länderna har att ägna åt Ungern. Jag tror inte att EU kommer att sätta ner foten när det gäller EU-medlemskapet, till exempel. Dessutom är Fidesz väldigt bra på att tillmötesgå EU när det verkligen behövs.
Klyftorna djupnar
Valet indikerade också en tydlig splittring mellan landsbygdens och huvudstadens värderingar. Och det är en trend som pågått en längre tid, menar Sara Svensson.
- Den här delningen mellan Budapest och landsbygden är väldigt uttalad, inte minst för att Budapest är så stort. Det utgör 20 procent av landets befolkning. Det är till exempel populärt att tala om ”provinserna” när man talar om landsbygden i stan. Den här typen av polarisering kommer att fortsätta och vi har två grupper som allt mindre förstår varandra och varför de röstar på det sätt de gör.
Svensson tror att många högutbildade som studerar utomlands kommer att se valresultatet och politiken som avskräckande när det gäller en eventuell återflytt. För dem som jobbar utomlands handlar det mera om huruvida Orbán lyckas skapa de ekonomiska förutsättningarna för att det ska vara värt att återvända, säger Svensson.
Stark retorik tar fokus från viktiga samhällsfrågor
Många tycker att politiken fokuserar alltför lite på landets verkliga problemfrågor som sjukvård och skola.
Ingen talar om att man ska varva kvinnor och män på röstsedlarna, snarare tvärtom
― Sara Svensson
En annan sak som det sällan talas om är hur representationen för kvinnor inom politiken har förändrats.
- Det är någonting som har varit väldigt frånvarande i hela valkampanjen. Ingen talar om att man ska varva kvinnor och män på röstsedlarna, snarare tvärtom, säger Svensson.
Enligt Svensson fanns det i morse bara 7 kvinnor bland 106 namn på parlamentsledamöter på de officiella valhemsidorna.
- Det är väldigt få kvinnor invalda. Det fortsätter ett mönster som har funnits sedan 1990-talet. Det kan jag tycka är märkligt, för det finns ju kvinnor i de flesta yrken i Ungern. Det är ju inte så att man aldrig ser kvinnor i framträdande positioner, så jag tycker att det är konstigt att ingen har reagerat nämnvärt. Tvärtom har Orbán vid tillfälle yttrat sig om att politik nog är för hårt för kvinnor, att de inte klarar av det som krävs för ungersk politik.