Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Chefredaktörer kräver slut på svartmålande av journalister – Västra Nylands Marina Holmberg om hoten: Ett sådant Finland vill jag inte ha

Från 2018
Uppdaterad 10.04.2018 07:05.
Tidningen Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg.
Bildtext Tidningen Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg är en av dem som undertecknat uppropet.
Bild: Yle / Jonas Sundström

Chefredaktörernas förening kräver i ett upprop att rättsskyddet för journalister och andra som arbetar inom offentliga yrken förbättras. 82 chefredaktörer har undertecknat uppropet.

Chefredaktörerna konstaterar att "journalister och andra som öppet arbetar under eget namn utsätts för konsekventa påtryckningar och direkta hot. Under den senaste tiden har trakasserierna förvärrats ytterligare".

De säger vidare att en stor del av dem som trakasserar är anonyma, använder falska namn eller ger sken av att uppträda i yttrandefrihetens namn.

Sammantaget verkar det vara fråga om en gemensamt maskinerad och systematisk verksamhet, till exempel mot journalister som Turun Sanomats/ Lännen Medias Rebekka Härkönen och Yles Jessikka Aro.

Uppdatera lagstiftningen

Chefredaktörerna vädjar till riksdagsledamöter och tjänstemän att uppdatera lagstiftningen så att den svarar mot nya utmaningar.

"Begreppet om olaga förföljelse som infördes i lagen för några år sedan var ett steg i rätt riktning, men täcker inte alla de situationer som hybridpåverkan och det allt mer avancerade informationskriget för med sig" skriver chefredaktörerna.

I värsta fall är trakasserierna och hoten så omfattande att de kan klassas som systematisk förföljelse som i sin tur utgör ett hot mot yttrandefriheten. Det blir svårt för journalisten att utföra sitt arbete och följden kan bli självcensur.

"Vi godtar inte att det finländska samhället utvecklas på ett sätt där vem som helst som förekommer i offentligheten och som står för öppenhet kan utsättas för trakasserier och svartmålas utan att det finns möjligheter att ingripa" avslutar chefredaktörerna.

"Vill inta ha ett sådant Finland"

Marina Holmberg, chefredaktör för tidningen Västra Nyland, är en av dem som undertecknat uppropet.

Holmberg säger att tidpunkten för uppropet har att göra med knivdådet i Åbo förra sommaren och att rättegången mot den marockanska man som misstänks för dådet inleddes på måndagen.

Journalisten Rebekka Härkönen utsattes för trakasserier och hot efter att hon skrev om att en afghansk flykting hjälpt de knivhuggna offren. En våg av hot och trakasserier följde.

- I snart åtta månader nu har jag fått mordhot i e-posten, via Facebooks Messenger och via Twitter, säger Härkönen till STT. Som värst fick jag ta emot ett tjugotal mordhot per dag. Det senaste hotet kom i mobilen när jag hade satt mig till bords under påsk.

Det Härkönen fått utstå har upprört Holmberg.

- Jag blev chockad när jag läste i Åbo Underrättelser vad hon blev utsatt för, säger Holmberg.

- Inte bara hon utan hennes familj och barn utsattes för hot - och ett sådant Finland vill jag inte ha. Det var uppenbart att man ville göra henne illa.

Åboklubben TPS bjöd in Rebekka Härkönen  till nedsläpp under matchen mot Tappara i lördags.
Bildtext Åboklubben TPS ville uppmärksamma Rebekka Härkönen och bjöd in henne till nedsläpp under ishockeymatch i lördags.
Bild: Lehtikuva

Bred skala

Trakasserierna och hoten förekommer på en bred skala, de är allt från lindriga till grava.

- Vi på Västra Nyland har också fått ta emot anonym e-post då vi skrivit om till exempel flyktingar. Det har ändå varit fråga om rätt så lindriga kommentarer, säger Marina Holmberg.

Även om det förekommer trakasserier och alla fall ingalunda får offentlighet är fallen nog fler än bara några enstaka, säger Holmberg.

Det som främst förvånar i de fall som behandlas i offentligheten är till exempel att det i fallet Rebekka Härkönen inte väcktes åtal.

- I och med att hoten inte begränsade sig till enbart Härkönen var jag nog förvånad över att det inte räckte för att väcka åtal, säger Holmberg.

Chefredaktörernas ställningstagande

Diskussion om artikeln