Tyskland: Vi har bevis för att al-Assads styrkor använde kemiska vapen i Douma
Den tyska regeringen uppger att den har bevis för att den syriska regeringens styrkor använde kemiska vapen i Douma i Syrien i lördags. Den syriska regeringen och Ryssland har tidigare stämplat anklagelserna som lögn.
Enligt räddningsarbetare dödades minst 70 människor då giftig gas släpptes över staden Douma i östra Ghouta i lördags. Enligt medborgarorganisationer i området skadades cirka tusen.
Ryssland har å andra sidan hävdat att ryska experter som skickats till området på måndagen inte hittat några spår av kemiska vapen. Ryssland anser att allt tal om en gasattack är provokation.
Organisationen Syrian American Medical Society uppger att två av deras sjukhus träffades av bomber som innehöll gas. Den ena bomben innehöll enligt organisationen klorgas och den andra nervgas.
Över tvåhundra attacker med kemiska vapen i Syrien sedan 2011 – Hur är det möjligt då de är förbjudna?
Medborgarorganisationen ”Syriska Nätverket för Mänskliga rättigheter” SNHR (The Syrian Network for Human Rights) publicerade senaste vecka en rapport om bruket av kemiska vapen i Syrien.
SNHR räknade att de syriska regeringsstyrkorna hade utfört inte mindre än 214 attacker med kemiska vapen sedan 2011. Dessa attacker beräknades ha dödat 1421 personer. Av dem var 187 barn och 244 kvinnor.
Med den senaste attacken i Douma skulle alltså antalet attacker vara uppe i 215 och antalet döda tiotals fler. Det senaste året beräknas den syriska regimen ha genomfört 12 attacker.
Också IS använder kemiska vapen
Samtidigt är det också klart att den syriska regimen inte är den enda part som använder kemiska vapen i konflikten.
Fram till 2017 fanns det ett samarbetsorgan mellan FN och den organisation som undersöker bruket av kemiska vapen, Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons OPCW.
Det organet hette OPCW-UN Joint Investigative Mechanism: JIM. Det hade mandat att undersöka vem som stod bakom de attacker där OPCV hade bevis för att det hade använts kemiska vapen.
Det finländska Verifikationsinstitutet för konventionen mot kemiska vapen (Verifin) var ett av de laboratorier som undersökte kemikalierna.
Leena Pylvänäinen som är chef för enheten för vapenkontroll på Utrikesministeriet berättar att JIM:s undersökningar ledde till resultat.
- Undersökarna lyckades bevisa att Bashar al-Assads regim använde klorgas minst tre gånger under åren 2015-2016 och sarin i en attack mot staden Khan Sheikhoun för ett år sedan. Terroristorganisationen IS har bevisligen använt senapsgas två gånger 2015-2016. Det här verkar ändå bara vara isbergets topp. Det finns tiotals misstänkta fall där man inte fått ihop vattentäta bevis.
Leena Pylvänäinen betonar att det alltid är fel att använda kemiska vapen, men al-Assad företräder en erkänd stat som har undertecknat det internationella avtalet mot dem, och binds av ett absolut förbud. IS är en terroristorganisation.
JIM upplöstes i november i fjol då Ryssland vägrade att förnya dess mandat i FN:s säkerhetsråd.
Alla kemiska vapen i Syrien borde vara förstörda
Officiellt förstörde Syrien sina kemiska vapen redan 2013. Processen övervakades av internationella observatörer. En del av kemikalierna förstördes på Ekokem i Finland.
Nu är det oklart om de vapen som används är gamla vapen som Syrien lyckades gömma 2013, eller om Bashar al-Assads regim har lyckats skaffa nya kemiska vapen.
Mikko Patokallio som är specialist på Mellanöstern på konflikthanteringsinstitutet CMI säger att president al-Assad fortfarande använder kemiska vapen för att öka pressen på oppositionen.
- Han vill visa att han fortfarande har makten trots att inbördeskriget rasar på flera fronter. De kemiska vapnen stärker hans position, och ingen har straffat honom för att han använder dem.
Patokallio bedömer att en följd kan bli att tröskeln för att använda kemiska vapen sänks också i andra konflikter.
Vad används?
Enligt Al Jazeera har åtminstone följande kemiska vapen använts i Syrien sedan 2013.
Sarin
En luktlös gas som med snabb verkan bromsar processer som styr neurotransmittorer i kroppen. Nerverna överstimuleras okontrollerat. Den exponerade personens näsa och ögon börjar rinna samtidigt som hen drabbas av våldsamma spyreflexer då både urinblåsan och tarmen töms. Beroende på graden av exponering kan sarin döda på tio minuter.
Vit fosfor
En gas som sedan andra världskriget använts för att med sin rök dölja trupprörelser. Orsakar brännskador på huden genom vilka fosforn kan tränga in i kroppen. Om den inhaleras eller förtärs påverkar doser på över 14 mg kroppens organ och benbyggnad. Ibland dödlig.
Napalm
En lättantändlig vätska som när den brinner producerar intensiv hetta och stora mängder kolmonoxid och koldioxid. Orsakar död genom hetta och kvävning.
Klorgas
Användes allmänt som stridsgas redan under första världskriget. Irriterar andningsvägarna och ögonen och kan orsaka permanenta skador på båda.
Senapsgas
En gulbrun gas vars lukt påminner om senap, vitlök eller pepparrot. Orsakar omfattande blåsor på huden och i lungorna. Symptomen uppstår med fördröjning och kan börja framträda upp till 24 timmar efter exponeringen. Gasen kan också i vissa fall skada ögonen. Senapsgasblåsor på mer än 50 procent av kroppen kan vara dödliga, och senapsgasoffer anses ha förhöjd risk att senare i livet drabbas av cancer. Gasen har använts under andra världskriget och i kriget mellan Iran och Irak 1979-1988.