Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nautor samlar verksamheten till Alholmen – Jakobstad går i borgen med ytterligare tre miljoner

Från 2018
Uppdaterad 09.04.2018 19:10.
Ny segelbåt på gång vid Nautor
Bildtext Nya segelbåtar byggs vid Nautor på Alholmen.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Nautor samlar all sin verksamhet till Borgmästargrundet på Alholmen i Jakobstad. Projektet är halvvägs och ska vara klart i början på nästa år. På måndag kväll beslöt stadsstyrelsen att Jakobstad går i borgen med ytterligare tre miljoner euro.

Båtbranschens Teknologicentrum Ab grundades år 2000 av Nautor och staden Jakobstad, med det uttryckliga målet att bygga en industrihall och en skyddad hamn för Nautors behov samt att främja att också andra båtföretag kan etablera sig på området.

Nautor i Jakobstad
Bildtext Nautor på Alholmen i Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

I fjol kom också Rönnliden invest in som en tredje ägare. Ägoförhållandet är nu: staden Jakobstad 49 procent, Nautor 37,5 procent och Rönnliden 13,5 procent.

Totalbudgeten för projektet har stigit och i och med stadsstyrelsens beslut stiger Jakobstads borgensansvar från 7,5 miljoner till 10,5 miljoner euro.

Nygammal strategi

Nautors färd har varit stormig under årens lopp och bolaget har nästan varit nere för räkning ibland men just nu går det bra och orderstocken är rekordhög. I år väntas omsättningen uppgå till 60 miljoner euro.

Kjell Björklund, operativ direktör vid Nautor
Bildtext Kjell Björklund.
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Nautor sålde 99 båtar 1974, år 2015 var de tre stycken och ifjol blev det 23 båtar. Det är en bit kvar till glansdagarna, räknat i leveranser, säger operative direktören Kjell Björklund.

- I Nautors strategi ingår att återgå till seriebåtar, mindre båtar och att utveckla nya modeller.

Nya segelbåtar byggs vid Nautors BTC Center på Alholmen
Bildtext Akterspegel på en Nautor-båt.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Medelhavsområdet är det starkaste marknadsområdet för Nautor men till exempel USA, Kina och Japan är också intressanta för Nautors del.

Utbyggnaden på Alholmen klar nästa år

Snickeriets flytt från Kronoby till Alholmen blev klar i höstas. Måleriet och ugnen ska stå klara i augusti. Det tredje och sista skedet, monteringen, ska vara utbyggt i januari-februari 2019.

I det läget kommer Nautor att ha cirka 250 anställda vid Alholmen plus ett femtiotal underleverantörer.

Snickeriverkstaden vid Nautor i Jakobstad
Bildtext Nautors snickeriverkstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Vad händer med de gamla hallarna

Nautor har produktionshallar och utrymmen i Kronoby och i Kållby i Pedersöre och frågan är vad som händer med de hallarna när verksamheten koncentreras till Alholmen.

- I Kållby skall det bli ett kompositcenter i de gamla hallarna, vi har internationella och lokala företag som är intresserade och vi kommer själva också att vara med.

- Det viktigaste är utvecklingen på området, inte att sälja bort hallarna, säger Kjell Björklund.

Diskussion om artikeln