Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Dragkampen om nästa års budget inleds, Lufthansa ställer in 800 flyg

Från 2018
Lufthansa
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Dragkampen om nästa års budget inleds. En allmän bedömning är att rambudgetförhandlingarna inte kommer att leda till några upprivande tvister mellan regeringspartierna.

Ett stort antal studieplatser vid Polisyrkeshögskolan förblir outnyttjade varje år på grund av bristen på kompetenta sökande, uppger Helsingin Sanomat.

Mer än 80 chefredaktörer vid finländska medier kräver tillsammans med chefredaktörernas förbund att journalisters rättsskydd förbättras. Enligt ställningstagandet blir journalister och andra som arbetar inom offentligheten ofta pressade, trakasserade och hotade.

Utrikes:

Ryssland har bestämt avvisat USA:s förslag om att FN ska på nytt inleda en utredning om användningen av kemiska vapen i Syrien. FN:s säkerhetsråd samlades i går två gånger med anledning av den misstänkta kem-vapen-attacken i östra Ghouta i lördags.

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg vittnar inför USA:s kongress den här veckan. Han ska tvingas förklara hur data om 87 miljoner Facebook-användare kunde läcka ut och vad bolaget kommer att göra för att förhindra liknande problem i framtiden.

Det tyska flygbolaget Lufthansa ställer in 800 flyg på tisdag. Uppemot 90 000 passagerare berörs. Finnair har inga uppgifter om inhiberade flyg.

I USA har den Federala polisen FBI slagit till mot president Donald Trumps advokat Michael Cohens kontor och bostad i New York. FBI har beslagtagit meddelanden mellan Cohen och hans klienter. Där ska också finnas material om en utbetalning till den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels, vars riktiga namn är Stephanie Clifford.

Vädret: Det är uppehåll och soligt i en stor del av landet. I norra Lappland kan det snöa lite.

Temperaturen är 4..8 grader i södra och mellersta Finland, 0..+5 grader i norr.