Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: För få kompetenta sökande till Polisyrkeshögskolan - allt fler studieplatser står tomma

Från 2018
Uppdaterad 10.04.2018 07:12.
Närbild på polisens vapensymbol på en polismans ärm.
Bild: Yle/ Nora Engström

Ett stort antal studieplatser vid Polisyrkeshögskolan förblir outnyttjade varje år på grund av bristen på kompetenta sökande, uppger Helsingin Sanomat.

Kurserna är inte fullbesatta - under de senaste åren har 15 procent av platserna stått tomma - trots att antalet sökande ofta är tio gånger så stort som antalet nybörjarplatser.

Den senaste kursen inleddes i mars och då var 20 procent av pulpeterna lediga.

Sökande faller på något av inträdesprovets moment

Inträdesprovet har visat sig vara för krävande för många sökande. Den sökande ska genomgå psykologiska test, skriva en essä på sitt modersmål, löpa 1 500 meter och genomföra styrke- och koordinationsprov.

De manliga sökandena faller ofta på det skriftliga provet i modersmål medan de fysiska testerna blir många kvinnors öde, säger utbildningschefen Petri Alkiora till HS.

Enligt Alkiora har de bästa sökandena i de allra flesta fall även andra studiealternativ och de väljer sedan något annat än polisutbildningen.

Det brukar vara endast hälften av dem som anmält sig som dyker upp på inträdesprovet.

- Många har inte ens läst urvalsböckerna och har inte i förväg bekantat sig med de fysiska kraven. Då känns det som om de spiller både sin egen och vår tid, säger Alkiora.

Alla poliser i Finland utbildas vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Antalet nybörjarplatser är 400 per år och antagningen sker fyra gånger per år.

Studietiden förlängdes till tre år 2014 då utbildningen förändrades från att ha varit på institutnivå till yrkeshögskolenivå.

Den svenskspråkiga examensutbildningen för nästa kull inleds i augusti augusti. Målet är att 25 studerande inleder utbildningen, 12 har redan valts.

Diskussion om artikeln