Unga vuxna i Jakobstad får hjälp i stödgrupp
En må bra- grupp för unga vuxna startar i Jakobstad. Tanken är att de unga ska öka sitt eget välbefinnande och sin självkännedom och få stöd av både ledarna och de andra i gruppen.
Det är den psykosociala föreningen Contact rf som står bakom må bra –gruppen
På allaktivitetscentret Algården i Skata i Jakobstad samlas man varje dag för att umgås, delta i verksamheter och äta ett lagat ett mål mat. De som besöker Algården är till största del medelålders.
Men Contact rf. har fått förfrågningar om verksamhet som riktar sig till yngre människor.
Därför beslöt verksamhetsledare Anki Sundqvist och rehabiliteringshandledare Lena Granlund-Stens att utbilda sig till grupphandledare i Folkhälsans regi.
Och den här veckan startar den första må bra - gruppen för unga vuxna.
- Det här är ett sätt för oss att försöka nå en ny målgrupp, säger Anki Sundqvist.
Tanken är att unga i åldrarna 18 till 29 år ska träffas i grupp för att öka sitt eget välbefinnande, men också lära sig att känna sig själva och få kamratstöd.
Deltagarna får chans att knyta nya kontakter och lära känna andra i samma livssituation.
Liten och trygg grupp
Gruppen grundar sig på material som Folkhälsan översatt från finska och går under namnet Rennox må bra - grupp. Det här konceptet har redan prövats i Åboland där det fungerat mycket bra berättar Sundqvist..
Anki Sundqvist har tidigare jobbat med unga inom yrkesutbildning och hon har märkt att det finns psykiskt illamående och ett behov av stöd.
- Illamåendet har ökat och många har också hört av sig till oss. Våra samarbetsparter har också klart uttryck att de önskar att vi ska ordna något för unga, säger Sundqvist.
Det är inte alltid så lätt att hitta någon att prata med och det sociala nätverket kan vara ganska snävt säger Anki Sundqvist.
Det är inte heller alltid så enkelt att söka nya kontakter eller gå ut och röra sig i stora grupper.
- Så en liten grupp på ett tryggt, bra ställe i Skata tror jag kan passa mycket bra, säger Sundqvist.
Och det är ingen tvekan om att Algården är ett ställe där besökarna trivs. Det är glada miner och full aktivitet när Yle är på besök.
Utbrändhet ett vanligt problem
Kursen har plats för nio deltagare. Den är gratis och träffarna sker på fredagseftermiddagar under våren.
I kursmaterialet finns det ett upplägg för kursteman, men det finns också möjlighet för deltagarna att själva önska vilka saker man tar upp.
Deltagarna kommer också att erbjudas pulsmätning under tre dagar.
- På så sätt kan deltagarna själva se hur aktiva de är, hur de återhämtar sig och hur de egentligen mår, säger Anki Sundqvist.
Brist på återhämtning är ett stort problem som i längden kan leda till utmattning.
- Ja, där får man själv räcka upp handen, säger Anki som själv provat på pulsmätning men inte ännu fått ta del av resultatet.
Stress är ett problem bland det unga, speciellt för de som studerar men även för dem som befinner sig i arbetslivet säger Sundqvist.
- Jag har förstått att utbrändhet är ett problem bland dem som anmält sig till kursen.
Stresshantering centralt
Forskning visar att ungdomars hjärnor är mera känsliga för stress säger Sundqvist. Därför kommer ett centralt tema under må bra - kursen att vara just stresshantering.
Varje träff inleds med att man äter ett mellanmål tillsammans och avslutas med avslappning.
- Däremellan har vi strukturer som vi följer men vi vill också svara mot de ungas behov. På den första träffen får de unga själva berätta vad de vill ha stöd i, säger Anki Sundqvist.
På Algården är stämningen glad och avslappnad och bara det att få mötas och bli sedd har en läkande effekt säger Anki som brukar citera Per Johansson som är chef för Glada Hudik - teatern.
- Att bli sedd, hörd och beaktad, det är viktigt för oss alla, säger Anki Sundqvist.
Rennox- gruppen har nio platser och en plats är ännu ledig.