Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrien och gasattacker i FN:s säkerhetsråd - men Vita huset har mycket att tänka på

Från 2018
Uppdaterad 10.04.2018 16:30.
Säkerhetsrådet samlat till möte om Syrien.
Bild: JUSTIN LANE

FN:s säkerhetsråd är oenigt om den påstådda gasattacken mot Douma i Syrien i lördags. Ryssland och Syrien förnekar kemvapenattack, USA och de andra medlemmarna kräver utredning och att någon ska ställas till svars.

USA:s ambassadör Nikki Hailey talar om att söka den skyldiga och bestraffa det monster som fällde kemvapen över befolkningen. Den syriska presidenten och Ryssland hålls ansvariga av amerikanerna.

- Det internationella samfundet får inte låta kemvapenbruk blir det nya normala – det som världen tidigare var enig om att fördöma, sade USA:s Nikki Hailey.

Bilderna berättar

Tills vidare är det inte fastställt att det handlade om giftgas i Douma, nära Damaskus, i lördags. Ryssland och Syrien anser att det inte finns några bevis om det överhuvudtaget.

De övriga medlemmarna i FN:s säkerhetsråd hänvisade till bild- och videomaterial som finns.

Allra kraftigast uttalade sig Nikki Hailey. För ett år sedan visade hon bilder av offren vid mötet i säkerhetsrådet. Nu berättade hon om dem.

- Det finns många ohyggliga bilder som ingen någonsin borde se, sade hon. De föreställer oskyldiga offer med samma symptom som i andra gasattacker, exempelvis för bara ett år sedan i Syrien.

Oskyldiga civila, barn och kvinnor som gömmer sig och söker skydd för de syriska angreppen. Men vid gasattacker ger källarn inget skydd, tvärtom.

Ryssland och Syrien: "Iscensatt"

Enligt den ryska FN-ambassadören Vassilij Nebenzia är bilderna falska och offervideorna iscensatta.

Det sade också den syriska FN-ambassadören Bashar al-Jaafari. Rena Hollywood, regisserat av västliga säkerhetstjänster.

- Syrien har inga kemvapen av något slag. Dem har USA tagit. Syrien fördömer all användning av kemiska vapen i alla situationer, sa den syriska FN-ambassadören Bashar al-Jaafari.

"Varför fördömer ni inte Israel?"

I sitt tal inför FN:s säkerhetsråd fördömde den syriska ambassadören skarpt det angrepp som gjordes samma morgon, av Israel, enligt talaren. Där dödades och skadades flera civila.

Aggressionen är i strid med flera FN-resolutioner, sa Syrien-ambassadören. Men tack vare USA:s stöd ställs Israel aldrig till svars för sina missgärningar.

Det betyder att Israel kan fortsätta sin statsterrorism och hota fred och s äkerhet i regionen och i världen, sa Syriens representant i FN.

Syrien var sist att uttala sig, efter alla medlemmar i säkerhetsrådet, men ingen annan uttalade sig om morgonens angrepp.

Alla säger sig understöda en faktagranskning

Slutsatsen för Syriens del var att man understöder en granskning av vad som egentligen hände.

Säkerhetsrådets krav är en opartisk fullständig utredning, där de skyldiga ställs till svars.

Douma är alltså stängt område för alla, både rebeller, flyende civilbefolkning och utländsk hjälp.

Det har varit stängt också för dem som vill kontrollera och bekräfta. Det fick Syrien och Ryssland hård kritik för.

Den ryska FN-ambassadören varnade för militära angrepp mot Syrien, där ju också Ryssland har trupper.

Väst mot öst

Rysslands ambassadör ville hellre tala om hot mot internationell fred och säkerhet – och giftangreppet på två ryssar i Salisbury i Storbritannien.

Han tyckte sig kunna jämföra de två giftattackerna. Och talade om en hökartad retorik och hot från väst, och en återgång till det kalla kriget.

Det är kanske ingen direkt nyhet att USA och Ryssland är av olika åsikt. Men det var hätska uttalanden som kom från båda ländernas FN-ambassadörer

FN:s specialsändebud Staffan de Mistura varnade för att konflikten snabbt eskalerar på ett sätt som världen inte ens kan föreställa sig.

USA: Beslut om åtgärder inom kort

President Donald Trump hade ett möte med USA:s säkerhetspolitiska och militära ledning på måndagskvällen.

Där hade också den nya säkerhetspolitiska rådgivaren John Bolton premiär. Han anses höra till hökarna i Vita huset.

Trump lovade beslut om åtgärder inom ett till två dygn.

Men presidentens tankar var på annat håll – liksom journalisternas i Vita huset.

Presidentkritik än en gång

Presidenten kom med hårda uttalanden mot sin justitieminister, mot FBI, mot specialutredaren Robert Mueller, och mot demokraterna.

Detta efter FBI:s razzia hos Trumps personliga jurist och fixare Michael Cohen. Man utreder eventuell rysk inblandning i valrörelsen och otillbörliga kontakter mellan Trumpkampanjen och Ryssland.

Cohen är en långvarig juridisk rågivare i Trump-konsortiet. Det var han som betalade 130 000 dollar åt porrstjärnan Stormy Daniels, för att få slut på talet om ett förhållande mellan henne och presidenten. Förhållandet var av gammalt datum, men uppgörelsen gjordes strax före presidentvalet.

Vem betalade och varför?

Cohen hävdar att han betalade summan för "hyschhysch-uppgörelsen" ur egen ficka.

Trump säger sig inte ha känt till betalningen och förnekar en affär med Stormy Daniels.

Om juristen betalade ur egen ficka kan det anses som ett olagligt valunderstöd, som borde ha redovisats. Om någon annan har betalat summan är det intressant att veta vem´, och varför.

"Skamlig häxjakt"

Det kan finnas många annat intressant bland de beslagtagna pappren som intresserar kriminalutredarna också.

Men presidenten är alltså rasande. Han talar om banditer som bryter sig in, en skamlig häxjakt som har pågått länge mot honom.

Och han talar om ett angepp mot USA och ”det vi står för”.

Artikeln har kompletterats med Syriens inlägg i säkerhetsrådets debatt.

Diskussion om artikeln