Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dallas räknar med att Heiskanen går in i NHL-laget i höst: "Han är den typen av spelare som kan ha lättare för spelet i Nordamerika"

Från 2018
Uppdaterad 10.04.2018 10:26.
Målvakten Kevin Lankinen och Miro Heiskanen firar den andra semifinalsegern.
Bildtext Målvakten Kevin Lankinen och Miro Heiskanen firar den andra semifinalsegern.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Dallas Stars NHL-säsong var en stor besvikelse och tog slut då laget avslutade grundserien i lördags. Nästa säsong räknar Dallas med att HIFK:s 18-årige back Miro Heiskanen direkt går in i laget. Han knackar på dörren, säger Dallas klubbledare Jim Nill som också diskuterar Julius Honkas och Kari Lehtonens framtid i klubben.

Under stora delar av säsongen tuffade Dallas Stars på mot en slutspelsplats men en svag avslutning innebar att laget missade slutspel för tredje gången på fem år.

Jim Nill på isen.
Bildtext Jim Nill bestämmer i Dallas.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Nill tog över som General Manager sommaren 2013 och det namnstarka laget har inte nått upp till förväntningarna under hans tid. Nu ska situationen analyseras.

– Varför lyckades det inte, vad hände? Vi är inne i evalueringsprocessen och jag har rätt så bra koll på en del, men jag vill snacka med alla individuellt, sade Nill till The Athletic (artikeln ligger bakom betalmur).

Ville drafta målvakt

Förra sommaren draftade Dallas som 3:a, 26:a och 39:a. De två senare valen föll på målvakten Jake Oettinger och anfallsspelaren Jason Robertson.

Jake Oettinger draftas.
Bildtext Dallas val föll på Jake Oettinger trots att Eeli Tolvanen var tillgänglig.
Bild: Daniel Bartel/Icon Sportswire/All Over Sports

Att inte heller Dallas valde Eeli Tolvanen (vald som 30:e spelare) har väckt kritik bland fansen.

– Ur ett lagdjupsperspektiv behövde vi en målvakt. Vi hade en lista på tio killar eftersom vi också hade ett tidigt draftval i den andra omgången.

– Vill man ha en målvakt så vill man. Vi tog Jake Oettinger eftersom vi visste att han inte skulle vara tillgänglig i ett senare skede. Visst kunde vi ha plockat Tolvanen, men då hade människor sagt att ni har ju inget djup på målvaktssidan.

Heiskanen nära NHL

Dallas första val föll ändå på Miro Heiskanen som valdes som tredje spelare. Nill räknar med att Heiskanen nästa säsong är redo för sin NHL-debut.

– Jag tror att han är mycket nära då han har spelat i OS och haft det år som han har haft med ligaslutspel och VM. Han knackar dörren och är den typen av spelare som kan ha lättare för spelet i Nordamerika.

Kunde han ha kastats in i NHL redan i vår?

– Jag tror det. Jag såg honom på nära håll i OS och vi hade scouter på plats i Sydkorea. Han är redo att komma över till Nordamerika. Visst kan det kräva en liten övergångsperiod med att leva i ett nytt land, men han är oerhört nära.

– Han är en spelare som kan göra skillnad, en spelare som kan bära ett lag. Jag vill ändå inte sätta press på honom, bara att han gör sin grej. Fortsätter han på samma bana kommer han att bli en elitspelare och sådana vänder ett lags trend riktigt snabbt.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Unga spelare gör skillnad

Under de senaste åren har många unga spelare snabbt gått in och tagit för sig i NHL, exempelvis Nathan MacKinnon (Colorado), Aleksander Barkov (Florida), Connor McDavid (Edmonton), Auston Matthews (Toronto) och Patrik Laine (Winnipeg).

– Titta bara på andra lag med unga spelare av den kalibern. Han är ung, han kommer att bidra med energi, han kommer att bidra med fart. Han kommer att förändra en hel del.

En annan spelare som lär ansluta till Dallas är 23-åringen Valeri Nitjusjkin som de två senaste säsongerna har representerat CSKA Moskva.

– Det är inte klart innan det är klart. Men vi har haft positiva diskussioner och han är sugen på att återvända. Vi förmodar att han vill komma tillbaka.

Jobbigt för Honka

Backen Julius Honka har spelat fyra säsonger i Dallas organisation men har ännu inte tagit en permanent plats i NHL-laget.

– Det har varit en tuff säsong. Men han har tagit sig igenom den och är därför en bättre spelare. Skulle han ha velat spela mer? Såklart. Jag tror att vi kommer att se en mycket bättre Honka nästa säsong.

Julius Honka.
Bildtext Julius Honka har varit frustrerad.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den här säsongen blev det 42 matcher i en reducerad backroll.

– Han har blivit utmanad. I livet går alla igenom dåliga perioder. Jag gillar hur han har tagit sig igenom tuffa tider. Då han nyligen fick spela mot Philadelphia efter ett längre uppehåll såg han ut som sig själv. Han lyckades ignorera sin frustration och det är bra.

Lehtonens framtid oviss

Förutom Honka spelade också två andra finländare – Esa Lindell och Kari Lehtonen – i Dallas. Lindells kontrakt fortsätter, medan Lehtonens löper ut. Det är fortfarande oklart om Lehtonen fortsätter i Dallas.

– Kari har gjort ett strålande jobb. Vissa matcher vill han förstås glömma, men alla målvakter har sådana matcher.

– Han har en hög lön som vi alla vet. Han är en fri agent och vi har alternativ. Är det bäst att internt kolla vad vi har eller behöver vi leta utanför organisationen? Vi fattar målvaktsbeslut på sommaren.

Kari Lehtonen, Dallas Stars
Bildtext Kari Lehtonen i Dallas.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Diskussion om artikeln