Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sexuell kompetens och relationsproblem – det här oroar sig unga flickor och pojkar över

Från 2018
Uppdaterad 10.04.2018 18:57.
Tonåringar.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Pojkar och flickor är bekymrade över klart olika saker, visar de samtal och brev som i fjol kom in till Mannerheims barnskyddsförbunds rådgivning för barn och unga.

Pojkarna är oroade för sin egen fysiska utveckling och frågor som har att göra med sexuell kompetens.

De funderar över hur de ska närma sig flickor de är intresserade av och hur de ska klara sexuella kontakter.

Pojkarna använder humor i sina kontakter med rådgivningen. De låtsas till och med att de ringer bussamtal - men trots den frejdiga attityden har pojkarna ofta svåra erfarenheter av att bli lämnade ensamma och känslor av att inte duga. Mobbning är också en fråga pojkarna brukar ta upp.

Flickor tar helst kontakt med rådgivningen per epost. De vill ha råd gällande mentala problem och relationer till andra.

Många av flickorna som tog kontakt kände sig deprimerade och hade självdestruktiva tankar. De beskrev sina symptom noggrant och hade ofta sökt råd på nätet innan de tog kontakt med Mannerheims barnskyddsförbund.

Förbundet startade sin telefontjänst redan 1980. Den är riksomfattande och gratis, men ger service bara på finska. På 2000-talet tillkom både en eposttjänst och en chat för de unga. På chatten får de unga diskutera på tumanhand med en vuxen.

De flesta som tog kontakt med Mannerheims barnskyddsförbund var i ålder 9 till 14 år.

Diskussion om artikeln