Ryssland och USA konfronterar varandra - Syrienkriget syns nu också utanför själva regionen
Ryssland kommer att föra fram en egen resolution för FN:s säkerhetsråd där det föreslås att oberoende internationella inspektörer får tillgång till det område i Douma där det misstänks att en kemvapenattack ägt rum.
Ryssland och USA drivs allt närmare en direkt konfrontation efter att president Trump meddelat att USA kommer att svara kraftfullt på den kemvapenattack som den syriska staden Douma misstänks ha utsatts för i lördags.
President Donald Trump anser att Rysslands president Vladimir Putin - som stöder den syriska presidenten Bashar al-Assad - är medskyldig till attacken.
Moskva har å sin sida varnat USA för att en amerikansk militäraktion skulle få allvarliga följder, och att Ryssland skulle svara med alla tänkbara politiska, diplomatiska och militära medel.
I dag sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Ryssland kommer att föra fram en egen resolution för FN:s säkerhetsråd där det föreslås att oberoende internationella inspektörer får tillgång till det område i Douma där det misstänks att en kemvapenattack ägt rum.
Enligt Lavrov föreslår Ryssland att inspektörer från OPCW (Organisationen för förbud mot kemiska vapen) får tillstånd att undersöka området på ett "transparent och ärligt" sätt.
Ryssland vill också att transporten av alla prover som skickas till laboratorier övervakas ordentligt.
Trycket från omvärlden ökar
Nyligen föreslog USA en liknande utredning men då blockerade Ryssland det i säkerhetsrådet.
- Nu börjar trycket från omvärlden bli så hårt att det talas i krigstermer - att till exempel en rysk flygbas i Syrien skulle kunna attackeras av USA inom en snar framtid, säger Sveriges Radios korrespondent i Ryssland, Maria Persson Löfgren.
- Och känslan av att det här kan trappas upp är mycket stor här, säger hon.
Samtidigt är syriska regeringsstyrkor på alerten och vidtar förebyggande åtgärder inför hotet om en militärattack från USA.
Vad hände i lördags i Douma?
Syriska och amerikanska medicinska källor (The Syrian-American Medical Society) rapporterar att över 500 människor - de flesta kvinnor och barn - i lördags fördes till olika sjukvårdscentraler.
De hade symptom som tydde på att de hade blivit utsatta för något kemiskt ämne.
Patienterna hade andningssvårigheter, blåaktig hud, fradgande skum vid munnen och svidande ögon, och de omgavs av en klorliknande lukt.
På sociala medier spreds det bilder på barn som duschas och medicineras med inhalatorer vid en klinik i Douma.

Antalet döda och det exakta händelseförloppet har inte kunna bekräftas eftersom området stängdes av och ingen har fått tillträde till det.
Uppskattningar om antalet döda varierar från 42 till över 60.
Douma är en förort till Damaskus och kontrolleras fortfarande av en rebellgrupp.
"Arbetssamtal pågår - men läget är extremt farligt"
Rysslands vice utrikesminister Michail Bogdanov sade i dag att det inte finns något hot om en militär sammandrabbning mellan USA och Ryssland på grund av krisen i Syrien, rapporterar nyhetsbyrån Tass.
Enligt Bogdanov pågår det så kallade arbetssamtal mellan Ryssland och USA gällande Syrien. Han säger också att han tror att det sunda förnuftet segrar.
Samtidigt pekar han på det allvarliga läget och på riskerna med en amerikansk attack. Han sade att han hoppas att amerikanerna noga följer med de kommentarer som Moskva har gett om följderna av en sådan attack.
- Det här är absolut oacceptabelt och extremt farligt.
Syrien och Ryssland: Anklagelserna är lögn
Både den syriska regeringen och Ryssland har stämplat anklagelserna mot dem som lögn. Ryska experter har inte hittat några spår av kemiska stridsmedel, sade den ryska utrikesministern Sergej Lavrov nyligen.
Ryssland har sagt att om det har använts giftgas så är det i så fall väststödda rebeller som ligger bakom det.
Den position som vissa länder - inklusive USA - har intagit är inte konstruktiv, sade den ryska presidenten Putins talesman Dmitrij Peskov i dag.
Västländer beskyller alltså den syriska regimen för att ligga bakom attacken. Frågan är hur världssamfundet kommer att svara på den misstänkta giftgasattacken.
En rad västländer vänder sig emot Ryssland
USA och Ryssland rök ihop då FN:s säkerhetsråd sammanträdde på grund av den misstänkta giftgasattacken i Syrien.
Rysslands representant Vassilij Nebenzia sade att det som skedde i Douma var iscensatt och att en militär aktion från USA:s sida skulle leda till allvarlig vedergällning.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley tog till hårda ord mot Ryssland för att landet stöder Syriens ledning så förbehållslöst. Hon sade att den ryska regimens "händer är täckta av de syriska barnens blod". Hon betecknade också president al-Assad som ett "monster".
Frankrikes president Emmanuel Macron och president Trump har varit i kontakt med varandra och har beslutat att "fortsätta att koordinera sitt samarbete om en respons på Syriens avskyvärda bruk av kemiska vapen den 7 april".
Den tyska regeringen säger sig å sin sida ha bevis för att den syriska regeringens styrkor använde kemiska vapen i Douma.
Den brittiska premiärministern Theresa May har sagt att hon starkt fördömer den utpekade "barbariska" kemvapenattacken och att de som stöder president Bashar al-Assad ska ställas till svars.
May sade i dag att hon har pratat med Frankrikes president Emmanuel Macron och att hon också kommer att diskutera frågan med president Trump.
FN:s specialsändebud i Syrien oroar sig över effekter långt utanför regionen
FN:s specialsändebud i Syrien, Staffan de Mistura, har uttryckt sin oro över att konflikten i Syria hotar fred och säkerhet långt utanför regionen.
de Mistura bekymrar sig över att stormakter dras in i kriget i Syrien.
Han nämner också den flygräd som utfördes mot den syriska regimens baser öster om Homs i söndags.
Israel anses stå bakom de räderna som antas i första hand ha varit riktade mot iranska styrkor. Israel anklagar Syrien för att låta det iranska revolutionsgardets specialstyrka Al-Quds driva T4-flygbasen utanför Homs.
OPCW samlar in information om misstänkta kemvapen
Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) utreder den misstänkta kemvapenattacken i Douma.
OPCW samlar nu in information för att slå fast huruvida kemvapen har använts där eller inte.
Hittills har det funnits bara bilder från händelserna i Douma. Nu ska OPCW försöka samla in blodprov från skadade, intervjua vittnen och sammanställa data över militär flygaktivitet.
OPCW har inte velat bege sig in i Douma eftersom det bedöms vara för riskabelt.
OPCW övervakar förbud mot kemiska vapen
Källor: BBC, The Guardian, Al-Jazeera, Reuters, AFP, SR