Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Julia Skripal fick lämna sjukhuset – fadern inte längre i livsfara

Från 2018
Uppdaterad 10.04.2018 15:20.
Den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripals dotter Julia Skripal, på en bild från hennes Facebook-sida.
Bild: AFP / Lehtikuva

Julia Skripal har lämnat sjukhuset i Salisbury i södra England där hon vårdades efter ett mordförsök på henne och fadern Sergei för drygt en månad sedan.

Hennes far, den förre ryske dubbelagenten Sergei Skripal blev kvar på sjukhuset men han svävar inte längre i livsfara.

Julia Skripal är i motsats till sin far, fortfarande rysk medborgare men hon lär nu ha ansökt om politisk asyl i Storbritannien.

Skripal togs från sjukhuset i Salisbury till okänd ort under sträng bevakning.

- Vi har nu släppt jJulia från sjukhuset och hon har bett om att få vara i fred från medier. Jag vill också önska henne allt väl. det här inte slutet på hennes behandling men det innebär en betydande milstolpe, konstaterade chefsläkaren Christine Blanshard utanför distriktssjukhuset i Salisbury.

- Både far och dotter har vårdats dygnet runt under de fyra veckor som har gått sedan incidenten i stadskärnan .Vår personal har fått hjälp av experter över hela världen, tillade Blanshard.

Hon meddelade själv i ett uttalande i fredags att hon "återfår sin styrka för var dag."

Kom till England dagen före mordförsök

Ryska myndigheter har begärt att få träffa Julia Skripal, men det kommer knappast att tillåtas, eftersom britterna anklagar Ryssland för mordförsöken.

Den ryska ambassaden i London nöjer sig inte med det utan anklagar brittiska myndigheter för att gömma undan Julia Skripal mot hennes vilja.

- Om Sergei och Julia Skripal omplaceras hemligt så kan det ses som ett bortrövande eller åtminstone som påtvingad isolering, säger ambassaden i ett ilsket uttalande.

Experter på kemiska vapen tar tillvara den parkbänk i Salisbury där Sergei och Julia Skripal kollapsade den 4 mars
Bildtext Experter på kemiska vapen tar tillvara den parkbänk i Salisbury där Sergei och Julia Skripal kollapsade den 4 mars
Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER

Den 33-åriga Julia flög till fadern i Storbritannien den 3 mars, endast en dag innan hon och hennes far påträffades på en parkbänk i Salisbury där de hade kollapsat.

Polisen misstänker att de drabbades av ett sällsynt nervgift då de röde vid dörrhandtaget i faderns hem i Salisbury.

Handtaget tros ha smorts med nervgiftet novitjok som har tillverkats Ryssland.

Far och dotter ska förhöras

Sjukhuskällor i Salisbury vill inte avslöja vart Julia Skripal har tagits, men säkerhetskällor säger till BBC att hon befinner sig på ett "säkert ställe."

Sjukhuskällor säger endast att fadern reagerar positivt på behandlingen, att han återhämtar sig snabb och att han inte längre är i kritiskt tillstånd.

Brittiska myndigheter ser fram emot att få förhöra både fadern och dottern eftersom de anses vara kritiska vittnen till mordförsöken den 4 mars.

Källor: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln