Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juventus har finländare i viktiga roller – Tuija Hyyrynen och Sanni Franssi stortrivs i Turin

Från 2018
Uppdaterad 12.04.2018 15:54.
Programmet är inte längre tillgängligt

Juventus i toppen av italienska Serie A är närmast rutin. Men då det gäller damernas Serie A är Juventus med för första året. Ändå har ”den gamla damen” från Turin direkt visat framfötterna. Två av nyckelspelarna är bekanta från Finlands landslag: Tuija Hyyrynen och Sanni Franssi.

120 år tog det för stora och mäktiga Juventus att starta ett representationslag för damer. Våren 2017 blev det äntligen av – och så överraskande som det kanske låter så är Juventus faktiskt en föregångare.

Det ser ut som om även många andra storklubbar vill komma med i det här äventyret

Av de verkliga storklubbarna inom den italienska fotbollen hade endast Fiorentina startat ett damlag tidigare.

– Vad vi har förstått så har vårt exempel väckt stort intresse och det ser ut som om även många andra storklubbar vill komma med i det här äventyret, berättar chefen för Juventus damlag, Stefano Braghini som Sportmagasinet träffar en solig vårdag på lagets träningscenter inne i centrala Turin.

Alla spelare är heltidsproffs

Braghini som var och är chef även för Juventus fotbollsakademi fick i maj 2017 som uppgift att bygga ett konkurrenskraftigt damlag. Det efter att italienska fotbollsförbundet gav grönt ljus för att Juventus fick köpa licensen för spel i Serie A av Cuneo.

Det blev bråttom för Braghini och hans stödtrupper – däribland coachen Rita Guarino – att på cirka tre månader trolla fram ett konkurrenskraftigt lag till seriestarten i september.

Braghini är synbart nöjd med vad han skapat: Seriens i särklass bästa lag där alla spelare är heltidsproffs.

Spelarna njuter förutom av månadslön också av den för damfotboll sällsynta lyxen att ha ett träningscenter mitt i staden till sitt förfogande. Med all service och faciliteter som elitidrottare behöver.

I laget som tränar på planen i bakgrunden finns också två bekanta ansikten: landslagets givna högerback sedan många år, Tuija Hyyrynen och ”Helmarits” unga anfallare Sanni Franssi.

Viktiga kuggar i lagmaskineriet

Hyyrynen hörde till de första spelarna som värvades förra sommaren. När den nu 30 år gamla backen med ett förflutet i Umeå IK (2011-2015) och Fortuna Hjörring (2016-2017) kom till Turin och fick höra att Braghin var ute efter en anfallare till, så tipsade hon om Sanni Franssi.

Franssi hade säsongen 2016-2017 gjort 18 mål för FC Zürich, men kom tillbaka till Finland och PK-35 på sommaren 2017 och var på jakt efter en internationell klubbadress.

Sagt och gjort. Båda spelarna fanns i uppställningen när Juventus första match inleddes och så har det fortsatt. Hyyrynen är given på sin högerkant i baklinjen och hör definitivt till lagets allra viktigaste spelare.

Sanni Franssi spelar i en klassisk centerroll bredvid Juventus stjärnstriker Barbara Bonansea som gjort 17 mål på lagets första 17 matcher – det vill säga nästan en tredjedel av ”Juves” sammanlagda 54 mål.

Franssi har framgångsrikt matat Bonansea och därutöver själv nätat åtta gånger på de 15 matcherna hon spelat fram till 14 april, då serien fortsätter efter påskpausen.

Juventus har levt upp till sitt rykte

– Som finländare är det bara svårt att förstå en hur stor klubb och grej Juventus är här, svarar en brett småleende Franssi på frågan om hur det är att vara en del av legendariska ”Bianconeri”.

Vi har direkt från första dagen varit en del av Juventus – och inte ”bara” spelare i damlaget

Det finns något drömlikt och lite fuktigt i blicken på Franssi där hon står och talar som en del av jätten från Turin.

– Vi har direkt från första dagen varit en del av Juventus – och inte ”bara” spelare i damlaget. Det är stort, tillägger Franssi.

Hon poängterar också att coachen Rita Guarino, själv en före detta toppforward i italienska landslaget, haft en viktig roll i att varje spelare till 100 procent är en del av Juventus.

Den klassiska klubben är oerhört mycket större än individerna som just för tillfället får klä sig i den av hela fotbollsvärlden respekterade svartvita speltröjan.

Äldre och mer erfarna Tuija Hyyrynen har sett och upplevt det mesta under sin karriär. Men också hon skiner upp som en sol när hon skall beskriva livet som en del av ”La vecchia signora”.

– Allt är såklart inte helt perfekt under det första året som laget existerar, men vi vinner, vi blir enormt bra behandlade och alla är oerhört stolta över att få spela för Juventus.

Juventus damlag med Tuija Hyyrynen och Sanni Franssi träffar du i Sportmagasinet. Onsdag 11 april, kl. 19, Yle Fem och Arenan.