Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Baltic Jazz hedrar jazzlegender i fullspäckat program

Från 2018
En frack-klädd manlig jazz-orkester med diverse blåsinstrument och cello står och sitter på huk med blicken rakt mot kameran. Vit bakgrund.
Bildtext Stockholm Swing All Stars uppträder på Baltic Jazz i sommar.
Bild: Mikael Silkeberg

De första varma vårdagarna har äntligen kommit, alldeles lagom till att sommarens alla kulturevenemang börjar vara färdiga. Ett av de stora musikevenemangen i Åbolands skärgård är Baltic Jazz i Dalsbruk.

I fjol firade festivalen 30-årsjubileum och man har ingalunda slagit ner på takten i år. Över 100 artister och utländska musiker uppträder på de många konserterna. Även Jörn Donner finns med under helgens program.

Några av artisterna som det bjuds på är Antti Sarpila Swing Band, Uusi Suomi Jazz Orkesteri, Olli Soikkeli, DDT Jazzband, Adrien Tarraga & Tomi Kettunen, Julia Korkman & Claes Andersson och Tuku Jazz Orchestra.

Festivalen hålls 6-8 juli och det mesta händer i Dalsbruk. Några konserter hålls även utanför byacentrum, bland annat på Farmors café på Högsåra där Alvi's Dixie Stompers uppträder.

Redan på torsdag kväll tjuvstartar man som vanligt med program i Kasnäs då Antti Sarpila Swing Band uppträder. På fredag öppnar man jazzgatan klockan 13.00 med ett späckat schema från morgon till kväll hela veckoslutet.

På biblioteket ordnar man även i år ett författarsamtal. Den här gången med Rafael och Jörn Donner.

Ekonomin är på fötter

Baltic Jazz hade under några år svårigheter med att få ekonomin att gå runt, men under jubileumsåret i fjol gjorde man ett hyfsat år. Nu är man hoppfull att publiktillströmningen skall räcka till även i år.

- Vi funderade på om vi nu efter 30 år skulle byta inriktning eller stil på något sätt, säger Sanna Järf, styrelseordförande för Baltic Jazz.

- Men Baltic Jazz är känt och omtyckt för konceptet och stilen som det är, så det fortsätter vi med.

Publiken kommer alltså att känna igen sig under festivalen i år.

- Mycket av musiken är glad och inte så tunggrodd jazz, swing och blues. De flesta kan hitta något som passar dem, säger verksamhetsledaren Alexandra Lönnström.

Det här är första året som Lönnström jobbar med Baltic Jazz. Hon säger att det mest utmanande med arbetet i år har varit att hinna ikapp tiden, men hon ser fram emot festivalen.

En svartklädd ung kvinna med långt brunt hår står bakom en medelålders kvinna i mörkt hår med korkskruvade hårlockar, glasögon med svarta bågar och grå tröja. De står framför ett gult stenhus i tidigt vårväder.
Bildtext Alexandra Lönnström och Sanna Järf planerar Baltic Jazz 2018.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Jag har gjort arbete nu som borde ha påbörjats redan förra året. Men vi verkar vara ikapp och det är ett väldigt kul projekt att jobba med.

Speciellt ivrig är man över en konsert som spiller över lite från förra årets 100-årsfirande av det självständiga Finland. Det blir en unik resa genom 100 år av finsk jazz.

- Det blir artister från den finska jazzeliten som tolkar både kända och mindre kända finska jazzalster. Det här är ett av årets höjdarnummer, Säger Sanna Järf.

Seppo Hovi uppträder själv på konserten och guidar publiken med historik mellan styckena.

Flera hyllningskonserter

Det blir även flera hyllningar till stora jazznamn, till exempel Duke Ellington och Benny Goodman. Även Oskar Merikantos musik kommer att tolkas på ett jazzigt sätt av bland annat Alan Matheson i Dalsbruks kyrka.

För barnen kör man i år "Bollhavsrock" i Verkstan där Merkkarit & Kai kuutamo uppträder. Konserten är tvåspråkig.

Hela Baltic Jazz festivalprogram går att läsa här.

Diskussion om artikeln